Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi-a stabilit ca obiectiv principal al „Planului strategic pentru dezvoltarea fotbalului din România 2015-2020” calificarea echipei naţionale la următoarele trei ediţii ale turneelor finale, CE 2016, CM 2018 şi CE 2020. În acest plan al FRF mai sunt incluse creşterea substanţială a numărului de practicanţi şi de persoane implicate în fenomenul fotbalistic, dezvoltarea fotbalului feminin şi a futsalului (creşterea performanţei echipelor naţionale), construirea unei culturi organizaţionale care să devină suport pentru performanţa sportivă şi creşterea atractivităţii şi a vizibilităţii jocului de fotbal. Pentru a duce la îndeplinire aceste obiective, federaţia a realizat un plan de acţiuni, printre care şi înfiinţarea Şcolii de Management Sportiv, care este considerată a fi o posibilitate de îndreptare a situaţiei financiare a cluburilor de fotbal, considerându-se că unul dintre motivele eşecului financiar al cluburilor din România este reprezentat de slaba capacitate de administrare. FRF intenţionează să introducă un set de reguli privind organizarea internă a cluburilor, să acorde sprijin pentru creşterea vizibilităţii competiţiilor de seniori şi juniori, inclusiv pentru obţinerea de fonduri din drepturile TV şi comerciale pentru echipele din Liga a II-a şi Liga a III-a, mărirea numărului de echipe din Liga a III-a prin creşterea numărului de serii de la 6 la 8, conform principiului regionalizării teritorial-administrative. Proiectul va fi prezentat în cadrul Adunării Generale a FRF de la 30 martie.
FĂRĂ TVA LA TRANSFERURI
Prin modificarea Codului Fiscal, FRF doreşte reducerea TVA de la 24 la sută la 9 la sută pentru accesul la evenimentele sportive și eliminarea completă a TVA-ului la transferurile de jucători. De asemenea, se mai dorește ca sponsorizarea să fie deductibilă până într-un procent unic de 24 la sută din impozitul pe profit datorat, neimpozitarea primelor şi indemnizaţiilor sportive acordate de către cluburile sportive pentru calificarea la competiţiile oficiale europene şi mondiale. Potrivit FRF, în curs de finalizare şi mediere se mai află modificările pentru Legea Sportului, în urma discuţiilor ce au avut loc în perioada august - octombrie 2014 în cadrul grupului de lucru organizat la MTS şi COSR. Totodată, FRF susţine că infracţiunile de corupţie din sport urmează să fie incriminate distinct prin modificarea Legii 78/2000 sau a Codului Penal.
TABERE PENTRU COPII
FRF intenţionează să implementeze în perioada următoare un proiect de tabere pentru copii în centrele de pregătire ale echipelor naţionale de la Mogoşoaia şi Buftea. Aici vor beneficia de lecţii de fotbal, cursuri despre istoria fotbalului, medicină sportivă şi nutriţie, precum şi de întâlnirea cu jucători din loturile naţionale care să le vorbească despre experienţa lor fotbalistică.
CAMPIONAT RURAL
De asemenea, în perioada următoare se dorește înfiinţarea unui campionat naţional de fotbal rural, pentru că unii dintre cei mai reprezentativi jucători s-au născut în satele României. Pentru că acest sport trebuie să ajungă pe tot teritoriul ţării, va fi organizat Campionatul Naţional al Fotbalului Rural. Competiţia va fi destinată practicanţilor, atât legitimaţi, cât şi nelegitimaţi, din mediul rural, echipele fiind formate la nivel de comună, din jucători/locuitori ai comunei, cu vârsta minimă de 14 ani, urmând să fie respectate regulile fotbalului clasic, 11 la 11 pe teren normal. Pe lângă Campionatul Naţional al Fotbalului Rural, FRF va lansa şi campania „Transformă uliţa în stadion”. Acest proiect va include, în faza-pilot, 21 de judeţe și în cadrul său vor fi descoperiţi şi pregătiţi copiii din zonele rurale.