Frica de o nouă furtună ţine piaţa financiară în corzi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se-ntoarce sau nu criza?

Frica de o nouă furtună ţine piaţa financiară în corzi

Economie 20 August 2011 / 00:00 417 accesări

BĂNCILE, ÎN CĂDERE LIBERĂ. Acţiunile băncilor europene au scăzut puternic vineri, pentru a doua şedinţă bursieră consecutivă, din cauza temerilor privind încetinirea economiei globale şi dificultăţilor de finanţare cu care se confruntă mai multe instituţii de credit din Europa. Băncile britanice au fost printre cele mai afectate - Barclays a scăzut cu 6,2%, Lloyds, cu 5,7%, iar Royal Bank of Scotland, cu 3,7%. În Franţa, Societe Generale, care a pierdut 12% joi, a marcat încă o scădere, cu 2%, iar BNP Paribas a scăzut cu 3,4%. În Italia, Intesa Sanpaolo a coborât cu 4,2%, iar titlurile UniCredit au fost suspendate, deoarece au înregistrat scăderea maximă permisă pe piaţa italiană de capital.

AMINTIRI NEPLĂCUTE. Scăderea puternică a acţiunilor băncilor a trezit amintiri neplăcute în rândul investitorilor, care se tem de un nou şoc ca cel de acum trei ani, când gigantul Lehman Brothers a dat faliment. Totuşi, analiştii economici sunt de părere că statele mari din zona euro, respectiv Germania, Franţa şi Italia, vor face absolut orice pentru a-şi susţine marile bănci şi nu vor permite intrarea capitalului străin. „Statele nu vor ezita să preia controlul, pentru că sunt bănci de importanţă sistemică, strategică şi naţională. Pot fi luate în calcul şi fuziuni, dar capitalul străin nu va pătrunde”, consideră membrul CA al băncii centrale Nicolae Dănilă. Dintre toate statele din zona euro, sistemul bancar local depinde cel mai mult de Austria, stat din care sunt controlate trei bănci de top 10 – BCR, Raiffeisen, Volksbank şi, parţial, UniCredit Ţiriac. Totuşi, a doua mare bancă din România, BRD, este legată de grupul francez Societe Generale, unul dintre cele mai afectate de scăderile recente ale bursei.

ÎNCĂ 4 ANI DE CRIZĂ. Economiştii spun că efectele crizei vor mai fi resimţite câţiva ani de acum înainte, perioadă în care este posibil să mai vedem episoade de turbulenţe precum cel din aceste zile, din cauza faptului că economia noastră este deschisă. „Economia din ziua de azi este globalizată şi nu se mai poate să fim feriţi de ceea ce se întâmplă. Impactul asupra României vine pe două canale, financiar şi comercial. Canalul comercial este relevant, pentru că 75% din exporturile noastre merg către Uniunea Europeană. Astfel, orice înrăutăţire a economiei din zona euro ne va afecta şi pe noi. În ceea ce priveşte canalul financiar, băncile europene deţin 80% din activele bancare româneşti, ceea ce este un plus, dar şi un minus. Plusul este o finanţare constantă din partea lor, iar minusul este lesne de intuit - dacă lucrurile nu merg bine la ei, vom fi şi noi afectaţi”, spune economistul-şef al ING Bank, Nicolaie Chideşciuc, care estimează că turbulenţele financiare vor mai persista cel puţin 4 - 5 ani. De aceeaşi părere este şi economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Bucşa, care spune că situaţia de acum era oarecum previzibilă: „Era de aşteptat ca o criză financiară de amploarea celei declanşate în 2007 să nu se încheie în câţiva ani. Sigur vom mai vedea astfel de episoade”.

NU-I ROST DE RECESIUNE. În ciuda tensiunilor puternice, economiştii susţin că şansele ca România să reintre în recesiune sunt destul de mici. „Vom vedea luna următoare dacă încetinirea activităţii economice va continua sau nu”, spune Bucşa. Şi Chideşciuc crede că şansele reîntoarcerii în recesiune sunt mici, „pentru că lucrurile nu arată atât de rău la nivel global”: „Ar putea să apară unele surprize pozitive, iar pieţele se pot ajusta şi reaşeza”.



12