ZI DE DOLIU NAŢIONAL Valul de frig şi precipitaţiile abundente cu care se confruntă Bulgaria se vor încheia abia peste două săptămâni, când mercurul din termometre va indica definitiv temperaturi pozitive, au anunţat meteorologii. Ieri, temperaturile au variat între minus 8 şi 0 grade Celsius. Însă, din cauza vântului, vor fi resimţite ca mai scăzute. Vineri şi sâmbătă, temperaturile vor scădea până la minus 20 de grade. Codul portocaliu a fost decretat pentru aproape întreg teritoriul ţării, din cauza temperaturilor extrem de scăzute.
Digul de pe malul stâng al râului Mariţa, din Bulgaria, a cedat în apropiere de satul Generalovo, provocând o viitură care se îndrepta spre localitatea de frontieră Kapitan Andreevo. Şeful Protecţiei Civile din regiune, Nikolai Valcev, a dat asigurări că viitura nu prezintă, deocamdată, pericol pentru populaţie şi mai multe echipe de intervenţie au fost trimise la faţa locului. Luni, barajul Ivanovo, tot din districtul Haskovo, a cedat. Bilanţul oficial este de nouă morţi, ceea ce a determinat Cabinetul bulgar să decreteze astăzi zi de doliu naţional. Premierul bulgar Boiko Borisov şi ministrul de Interne Ţvetan Ţvetanov au vizitat zona inundată, promiţând ajutor de urgenţă localnicilor, inclusiv alimente, haine şi rulote pentru a se adăposti temporar. Barajul Ivanovo prezenta fisuri care nu au fost reparate de şase ani. Problema a rămas nerezolvată din cauza disputelor dintre administraţia locală din Harmanli, guvernatorul din districtul Haskovo şi Ministerul Apărării.
TRAFIC BLOCAT Din cauza inundaţiilor, autorităţile bulgare au închis graniţa cu Turcia. Şi traficul vehiculelor pe podul Ruse-Giurgiu a fost suspendat din ambele direcţii. Traficul fluvial era grav perturbat, ieri, pe Dunăre, ecluzele fiind închise în Austria, şi este blocat pe o lungime de 170 de kilometri în Serbia. Căpitănia Belgrad a anunţat întreruperea traficului pe Dunăre între Kostolaci, la 60 de kilometri la sud-est de capitală, şi Djerdap, la 150 de kilometri la est de Belgrad, pe o porţiune de 170 de kilometri. Circa 30 de nave sunt blocate în zona Veliko Gradişte, la 130 de kilometri la est de Belgrad.
FRIG UCIGĂTOR Bilanţul frigului care ar putea persista cel puţin până săptămâna viitoare în Europa indică peste 450 de morţi. Numărul deceselor din cauza hipotermiei în Polonia a ajuns la 68, şase persoane murind numai în ultimele 24 de ore. În Cehia, numărul deceselor a ajuns la 24. În Balcani s-au înregistrat 19 decese din cauza frigului, între care zece în Serbia, patru în Bosnia-Herţegovina, trei în Croaţia, unul în Muntenegru şi unul în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. În Ungaria, unde este preconizată de azi întoarcerea frigului siberian până la sfârşitul săptămânii, au fost înregistrate 13 decese. În Germania au fost semnalate cel puţin patru decese, la fel şi în Austria. În Franţa a fost semnalată cea de a şasea victimă, iar în Italia 26 de persoane au murit. Lituania a înregistrat 23 de decese şi Letonia zece. Intemperiile sub formă de ninsoare, ploaie torenţială şi grindină s-au extins şi în Africa de Nord şi au provocat 25 de morţi în Algeria. 28 dintre cele 48 de districte din Algeria au înregistrat căderi de zăpadă în ultima săptămână, inclusiv capitala Alger.
FENOMEN REMARCABIL Valul de frig din Europa este notabil prin durata sa şi prin faptul că a ajuns târziu în Europa, dar nu este un fenomen excepţional, conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care a amintit că, până la instalarea temperaturilor mici, această iarnă a fost mai călduroasă decât în mod normal, ceea ce a făcut ca şocul provocat de scăderea temperaturii să fie mult mai puternic. Fenomenul care are loc în aceste zile în Europa a fost generat de o perturbaţie atmosferică din zona arctică, ce a permis unui sistem de presiune ridicată provenit din Siberia să pătrundă dinspre est şi să se instaleze pe continent, menţinând temperaturi glaciale şi blocând masa de aer mai cald care circulă de obicei de la vest la est.