Fructele benefice pentru sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hrană pentru suflet

Fructele benefice pentru sănătate

Monden 12 Octombrie 2011 / 00:00 540 accesări

NERECOMANDABIL Suplimentele cu vitamine ar putea fi inutile pentru majoritatea oamenilor, iar unele dintre acestea pot implica riscuri mortale pentru femeile în vârstă. Suplimentele cu fier se numără printre cele ce îngrijorează cel mai mult cercetătorii, în schimb cele pe bază de calciu sunt asociate cu o scădere a riscului de mortalitate. S-a descoperit că mai multe suplimente cu vitamine sau minerale frecvent utilizate, ca produsele multivitaminice, cele cu vitamina B6, acid folic, fier, magneziu, zinc şi cupru, sunt asociate cu riscurile cele mai ridicate de mortalitate. Studiul a fost realizat de o echipă de medici americani şi finlandezi, pe baza unor date furnizate de o cercetare efectuată în Iowa, stat din centrul SUA, pentru care s-au folosit chestionare completate de 38.772 de femei cu vârsta medie de 62 de ani. Acestea au oferit informaţii despre consumul de suplimente cu vitamine în 1986, 1997 şi 2004. Noul studiu a stabilit că fierul este puternic asociat cu creşterea riscului de mortalitate, în funcţie de dozele ingerate. Autorii notează totuşi că nu au fost în măsură să determine dacă motivele care le-au determinat pe voluntare să ia suplimente cu fier pot explica această rată de mortalitate atât de ridicată. În schimb, calciul este asociat cu o scădere a ratei de mortalitate. Descoperirile vin în sprijinul convingerii că anumite suplimente antioxidante, precum cele cu vitamina E, vitamina A sau betacaroten pot fi periculoase. Autorii studiului nu recomandă consumul preventiv de astfel de suplimente cu vitamine, în niciun caz unei populaţii care se hrăneşte echilibrat.

O VIAŢĂ MAI BUNĂ S-a aflat recent că merele nu sunt chiar alimentul indicat pentru a ne menţine o dantură sănătoasă, dar acest lucru nu înseamnă că fructele, în general, nu sunt sănătoase. De exemplu, despre caise, foarte puţini ştiu şi cât sunt de sănătoase: ajută la combaterea anemiei, distrug celulele canceroase şi menţin frumuseţea tenului. Un singur fruct asigură organismului 50% din necesarul zilnic de provitamina A. Caisele sunt o excelentă sursă de vitamina A, C, B1, B2, de fier, calciu şi fibre alimentare, fosfor, potasiu şi magneziu. Betacarotenul din compoziţie, cel care le dă şi culoarea galben-portocalie, ajută la menţinerea sănătăţii ochilor, întreţine memoria, previne apariţia unor tipuri de cancer, mai ales a celui de piele, ajută la regenerarea nervilor şi a ţesuturilor. Fierul combate anemia şi ajută la menţinerea unei danturi sănătoase şi a unui sistem osos puternic. Celuloza şi peptina din compoziţie le recomandă în tratarea constipaţiilor uşoare. Se poate face o cură de două săptămâni, în care se poate consuma zilnic de la o jumătate de kilogram până la un kilogram de caise proaspete, neprelucrate termic. Cura de caise se recomandă pentru combaterea stărilor de oboseală, stres, astenie, depresie. Conţinutul mare de nutrienţi revigorează trupul şi înviorează spiritual. Calciul, fierul şi apa din caisă contribuie la evitarea stărilor de rău şi a diferitor dezechilibre ce se produc în organism din cauza temperaturilor extreme, fie căldură, fie frig. Eterii prezenţi în coaja caiselor cresc rezistenţa creierului la efort, la temperaturi ridicate şi împiedică de exemplul leşinul în zilele caniculare.

Taguri articol


12