Medicii atrag atenţia asupra fructelor şi legumelor din import care sînt iradiate pentru a se menţine mult timp proaspete şi viu colorate. Ei susţin că, în timp, acestea pot provoca boli grave. Reprezentanţi ai Institutului de Cercetări Alimentare spun că „iradiaţiile ionizante omoară legumele şi fructele” şi că „acestea ajung să se semene mai mult cu o conservă”. Tot specialiştii spun că acestea „generează şi încurajează apariţia hipertensiunuii, a bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare, dar şi bolilor neurodegenerative, aşa cum sînt bolile Alzheimer şi Parkinson, dar poate apărea şi cancerul”. Problema este că producătorii şi importatorii anunţă că peste trei sferturi dintre fructele şi legumele de pe piaţă românească sînt importate, iar 99% sînt iradiate prin ionizare. În România, mulţi dintre cumpărători preferă să-şi facă piaţa din marile supermarket-uri, acolo unde se întîlnesc asemenea produse nocive.