Frumusețea și cochetăria din antichitate, reflectate în... oglindă de bronz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Mundus muliebris“

Frumusețea și cochetăria din antichitate, reflectate în... oglindă de bronz

Cultură 09 Martie 2016 / 16:07 845 accesări

Pieptăn

Pieptăn

Pieptăn

Pieptăn

Cel mai vechi exponat, datând din secolul al V-lea î. Hr, este o cutie din marmură cu capac (pyxis), descoperită la Histria

Cel mai vechi exponat, datând din secolul al V-lea î. Hr, este o cutie din marmură cu capac (pyxis), descoperită la Histria

Oglinda din bronz este decorată pe spate cu cercuri concentrice, fața fiind lustruită foarte bine, astfel încât în ea să se reflecteze imaginea cât mai în detaliu

Oglinda din bronz este decorată pe spate cu cercuri concentrice, fața fiind lustruită foarte bine, astfel încât în ea să se reflecteze imaginea cât mai în detaliu

Unguentarii din sticlă folosite pentru păstrarea parfumurilor sau a uleiurilor înmiresmate

Unguentarii din sticlă folosite pentru păstrarea parfumurilor sau a uleiurilor înmiresmate

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) celebrează, în luna martie, frumusețea și feminitatea printr-o expoziție-eveniment: „Mundus muliebris. Instrumente de înfrumusețare utilizate de femei în antichitate”. Șapte obiecte din perioade istorice diferite oferă posibilitatea celor interesați să arunce o privire pe... „măsuța de toaletă” din gineceul femeilor antice înstărite.

„Indiferent de perioada istorică sau de vicisitudinile vremurilor, femeile au fost întotdeauna preocupate de imaginea lor, de ascunderea și atenuarea unor defecte sau de sublinierea unor calități fizice. În antichitate exista o întreagă paletă de posibilități pentru obținerea unui aspect plăcut, îngrijit, multe dintre ele similare obiceiurilor de astăzi. Ritualul de înfrumusețare se desfășura prin utilizarea de cosmetice variate, alcătuite din componente naturale și păstrate în recipiente diferite, sau prin mânuirea de ustensile pentru aranjarea părului, curățare etc. și se încheia cu o ultimă privire atentă în oglinda de mână. Obiectele alese din depozitele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie provin din perioade istorice diferite și ilustrează continuitatea în obiceiurile de îngrijire ale anticilor”, spune curatorul expoziției, dr. Irina Nastasi.

Cel mai vechi exponat, datând din secolul al V-lea î. Hr, este o cutie din marmură cu capac (pyxis), descoperită la Histria, în apropierea incintei clasice. Inițial, aceste cutii erau folosite de către medicii greci pentru păstrarea diverselor unguente. Mai târziu, recipientele aveau să fie folosite și de femei, pentru păstrarea cosmeticelor - pudră sau cremă - sau a podoabelor de mici dimensiuni. „Alcătuită din materiale diferite, cu forme și decoruri variate, pyxida nu lipsea din gineceul niciunei femei înstărite. Cele mai frecvente erau cele din ceramică, dar existau și exemplare deosebite, lucrate din marmură, sticlă, fildeș sau os”, precizează specialistul MINAC dr. Irina Nastasi.

PIEPTĂNUL - FOLOSIT ȘI DE FEMEI, DAR ȘI DE BĂRBAȚI În expoziție se mai regăsesc și doi piepteni: unul din lemn, descoperit într-un mormânt din necropolele romane ale Tomisului, și celălalt din os. Nu se știe unde a fost descoperit acesta din urmă, dar cert este că el datează din perioada romano-bizantină. „Pieptănul era nu numai un instrument de înfrumusețare, ci și unul de igienă, asociat curățării scalpului. Era utilizat atât de către femei, cât și de către bărbați”, subliniază dr. Nastasi.

Printre exponatele lunii martie ale Muzeului de Istorie se află și trei unguentarii din sticlă, din perioada romană, descoperite în context funerar, în necropolele Tomisului. Unguentariile erau vase de mici dimensiuni, cu corpul mult alungit și gâtul îngust, folosite pentru păstrarea substanțelor cosmetice volatile, precum parfumurile sau uleiurile înmiresmate. „Forma era astfel gândită încât să aibă o utilitate practică: păstrarea substanțelor ușor volatile în bune condiții. Gura îngustă era de obicei astupată cu un dop din material degradabil în timp (lemn, plută, ceară), de aceea unguentariile sunt descoperite de obicei fără dop”, spune specialistul MINAC.

Din expoziția „Mundus muliebris”, dedicată frumuseții și feminității, nu putea să lipsească... oglinda din bronz, deoarece cea din sticlă încă nu se inventase. Mică și cu mâner, oglinda descoperită într-un mormânt tomitan din perioada romană timpurie este decorată pe spate cu cercuri concentrice, fața fiind lustruită foarte bine, astfel încât imaginea să se reflecteze cât mai în detaliu.

Citește și:

Cochetărie antică la muzeu

Instrumente de măsură din vremea lui Cuza, la Muzeul de Istorie

Iarna de acum 2.000 de ani, sculptată pe un pahar

Cu ce se jucau copiii acum 2.000 de ani?

Poveste în lut despre răzbunare, crimă și reîncarnare

Cavalerul Trac de la Capidava stă de veghe la Constanța

Durerea unui tată care și-a pierdut fiul, în secolul IV, săpată în piatră

Un decret în greacă, scris pe piatră, vedetă la Muzeu

„Drumul” argintului roman: din curtea unui constănțean la Muzeu

Ofrande din Epoca Bronzului, vedete la muzeu

O amforă centenară, descoperită în Marea Neagră, vedetă la MINAC



12