Jurnalistul britanic Charlie Ottley, liderul echipei "Wild Carpathia", a anunţat că filmările pentru ultimul episod al seriei, intitulat "White Carpathia" - despre cultură, tradiţii, sălbăticie, ecosisteme, păduri şi protejarea acestora -, încep marţi şi vor fi terminate în mai 2016. "Vom începe filmările marţi, cu puţin noroc în ceea ce priveşte vremea, şi vrem să terminăm în mai. Vrem să arătăm că România este o ţară frumoasă tot timpul anului, turiştii pot veni să o viziteze. Vrem să ne uităm la cultură, tradiţii, sălbăticie, ecosisteme, păduri şi vrem să arătăm că aceasta este o ţară care are o moştenire naturală şi culturală foarte bogată. Prin ajutarea oamenilor să o protejeze şi să o menţină, putem ajuta generaţiile viitoare, care vor putea depinde într-o mare măsură de ecoturism, dacă protejăm aceste arii pe care turiştii vor să le vadă", a spus jurnalistul britanic la o conferinţă de prezentare a rezultatelor campaniei de strângere de fonduri pentru filmarea celui de-al patrulea şi ultimul episod al seriei, "White Carpathia".
DRONE DEASUPRA CARPAŢILOR Jurnalistul britanic a spus că la filmarea ultimului episod lucrează mai mulţi români - o echipă de cameramani, care va filma cu drone deasupra Carpaţilor. "Cred că e în regulă să spun „The Romanians Are Coming” („Vin românii”, n.r.) pentru că ne depăşiţi numeric în această producţie", a glumit Charlie Ottley. "Vom merge să revizităm unele locuri pe timpul iernii, vom arăta frumuseţea vieţii la ţară toamna, prin zăpadă, prin tradiţiile de Crăciun, prin tradiţiile de Paşte şi vrem să încheiem cu primele flori sălbatice ale primăverii. (…) Vrem să filmăm pe o întindere geografică mare, vrem să filmăm în Bucovina, Maramureş, Apuseni, Transilvania", a spus Ottley.
DONAŢII Jurnalistul a explicat că finanţarea ultimului episod, printr-o campanie desfăşurată pe kickstarter.com, a avut ca scop, pe lângă strângerea sumei de 50.000 de lire sterline, şi implicarea oamenilor în proiect. Astfel, 20.000 de lire sterline s-au adunat din donaţiile publicului, la care s-au adăugat 20.000 de euro - sumă strânsă de jucătorul de tenis Horia Tecău, iar restul sumei, până la 50.000 de lire, va fi completat de European Nature Trust, a spus Ottley.
HORIA TECĂU ŞI ALEX GĂVAN, IMPLICAŢI ÎN POVESTEA "WILD CARPATHIA" Horia Tecău, prezent la conferinţa de presă, a vorbit despre implicarea sa în acest proiect şi a declarat că vrea să participe la mai multe evenimente, cum a fost și cel de la Stejarii Country Club, unde i-a invitat pe cei care au donat pentru "White Carpathia" să joace un meci de tenis cu el, astfel strângându-se 20.000 de euro pentru acest documentar. De asemenea, Tecău a spus că îl va ajuta, în continuare, pe Charlie Ottley. "Povestea mea cu Charlie a început acum câteva luni, când l-am cunoscut şi m-a dus să-mi arate aceste locuri, pe care le-am văzut datorită părinţilor mei, când eram mai mic. Nu ştiam de importanţa acestor documentare. Cu ajutorul lor avem ocazia să arătăm tuturor frumuseţile culturale şi naturale ale României, să le protejăm şi să le promovăm cât mai bine. Astfel ne vom promova turismul, îi vom educa pe cei tineri şi vom avea ocazia să protejăm aceste frumuseţi pe care, în momentul de faţă, nu le protejăm", a spus Tecău. Alpinistul Alex Găvan, prezent la eveniment, a spus că "Wild Carpathia" este cel mai emoţionant film care s-a făcut în ultima vreme despre România, însă documentarul nu este suficient pentru protejarea vieţii sălbatice. Găvan crede că fiecare român are o responsabilitate faţă de ce se întâmplă cu România în viitor.
"În primele trei episoade, Charlie şi echipa lui ne-au arătat fantastica moştenire culturală, istorică, naturală pe care încă o avem nealterată în România. Vreau să vă spun că, de fapt, nu este totul roz în paradis. Pe zi ce trece, spun asta pentru că zilnic văd aceste lucruri în cadrul antrenamentelor pe care le fac pe munte, pădurile dispar, habitatele carnivorelor mari, de exemplu ale râşilor, ale urşilor, ale lupilor, se micşorează din ce în ce mai mult şi noi, pentru că aici probabil stăm mult prea mult cu nasul băgaţi în bucăţica noastră de oraş, stăm nepăsători la dispariţia poate a ultimei oaze de sălbăticie autentică din Europa, care este în Carpaţi", a spus alpinistul.