Funcționarii din administrația constănțeană, în grevă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legea salarizării bugetarilor i-a pus pe jar pe sindicaliștii din toată țara

Funcționarii din administrația constănțeană, în grevă!

Administrație 24 Mai 2017 / 15:43 3397 accesări

Sindicaliștii din cadrul Primăriei Constanța au anunțat că joi, 25 mai, sunt în grevă japoneză

Sindicaliștii din cadrul Primăriei Constanța au anunțat că joi, 25 mai, sunt în grevă japoneză

Indiferent cine conduce Guvernul, problema salarizării bugetarilor este la fel de dură. Nici măcar lăudatul Guvern Grindeanu nu a reușit să îi împace pe toți cei plătiți din fonduri publice. Așa se face că istoria se repetă în așa fel încât ajungem să credem că trăim într-o buclă a timpului. După aproape un an de pauză, sindicaliștii din administrație au reluat protestele. De această dată, ei sunt dezamăgiți de faptul că noua Lege a salarizării, care a trecut de votul Senatului și urmează să fie analizată de Camera Deputaților, nu stabilește clar cum vor fi plătiți angajații din administrația publică. În schimb, actul normativ conține o prevedere conform căreia salariile funcționarilor din acest sector vor fi stabilite prin hotărâre de consiliu local sau județean (după caz), justificarea fiind aceea că astfel se respectă principiul descentralizării. Însă acest motiv nu i-a liniștit deloc pe sindicaliști, ba chiar i-a enervat suficient de tare încât să înceapă protestele.

ȘI SINDICALIȘTII CONSTĂNȚENI AU INTRAT ÎN GREVĂ

În principiu, fiecare a procedat așa cum a crezut de cuviință. Dacă unele grupuri sindicale au decis să oprească lucrul pentru câteva ore, alții au ales greva japoneză ca mijloc de protest. Acestei acțiuni s-au alăturat și sindicaliștii din cadrul Primăriei Constanța, dar și cei de la Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța, care au ales să facă grevă japoneză pentru a atrage atenția asupra nemulțumirilor pe care le aduce Legea salarizării. „Sindicatul Liber al Salariaților din Administraţia Publică (SLSAP) Constanţa organizează grevă japoneză pe durata întregului program de lucru, în data de 25 mai. Acțiunea este susținută de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa. Precizăm că acțiunea de protest a fost generată de lipsa reglementării unei grile de salarizare exprese și unitare, care să stabilească nivelul salarizării personalului din administrația publică locală. Astfel, potrivit proiectului Legii salarizării, remunerarea angajaților din administrația publică locală este lăsată la latitudinea aleșilor locali, fapt care va genera discrepanțe salariale între angajații care au aceleași funcții, aceeași vechime, activitate similară și lucrează în aceleași condiții, lucru care contravine chiar principiilor reglementate de proiectul de lege. După cum se cunoaște, administrația publică locală este singura familie ocupațională care nu are grilă de salarizare în proiectul Legii salarizării, stabilirea salariilor fiind dată în competența consiliilor locale sau județene”, se arată într-un comunicat al sindicaliștilor din cadrul Primăriei Constanța.

CE DOLEANȚE AU SINDICALIȘTII

La rândul lor, sindicaliștii din cadrul SPIT Constanța au transmis un comunicat prin care explică în detaliu de ce au ales să protesteze. „Greva are drept scop modificarea și completarea proiectului Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. Cerem păstrarea salariilor avute la data intrării în vigoare a noii legi, dacă acestea sunt mai mari decât cele stabilite conform noilor dispoziții, constituirea unei noi familii ocupaționale ale cărei atribuții sunt specifice și distincte privind colectarea și constituirea veniturilor bugetare, “familia ocupațională financiar-fiscală, administrare venituri bugetare”, și tratament nediscriminatoriu și transparent pentru toți bugetarii, fără excluderea salariaților din administrația publică locală din grilelele de salarizare. Fără o remunerare a salariaților în instituțiile publice ale statului armonizată după calitatea muncii, realistă, corectă și cu efecte în timp, nu s-ar putea menține personalul bine pregătit, capabil să se adapteze la noile cerințe economico-sociale și să asigure menținerea nivelului standardelor europene”, a explicat reprezentantul SLSAP din cadrul SPIT, Constantina Târpă.



12