Funcţionarii din administraţia publică locală au intrat în grevă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Funcţionarii din administraţia publică locală au intrat în grevă

Administrație 12 Iulie 2016 / 08:26 754 accesări

Peste 30.000 de angajaţi din administraţia publică locală din toată ţara au intrat în grevă, în Bucureşti fiind în desfăşurare un protest în faţa Primăriei Capitalei, la care participă angajaţi ai primăriei generale şi cei ai direcţiilor de taxe şi impozite din sectoarele 3 şi 4.

În Bucuresti, membri ai sindicatul Forum, care sunt salariaţi din Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 3, Direcţiile de taxe şi impozite de la sectoarele 3 şi 4 taxe şi Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor participă la greva anunţată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

"Problema noastră e una singură: veniturile şi salariile foarte mici. Nu vrem luna de pe cer, vrem o chestiune corectă, aplicarea legii salarizarii unitare. În 2008 au fost tăiate atât din salarii cât şi din veniturile colaterale. Eu am un venit net de 2.300 de lei. Un debutant a ajuns acum la salariul minim pe economie, din care se scad contribuţiile sociale şi impozitele", a declarat Dumitru Cherdan, vicepreşedinte al sindicatului Forum.

"Administraţia publică şi, în special administraţia publică locală, e tratată cu apă, paie şi bătaie. Am ajuns să trăim ca nişte câini, cu salariul minim pe economie", a declarat un protestatar.

"Veniturile noastre sunt foarte mici. Asta ne face să ieşim în stradă. Salariul este foarte mic şi nu avem niciun alt spor pe lângă salariul de bază. Viaţa este foarte grea, toate produsele s-au scumpit, salariul nostru a stagnat", a spus un alt protestatar.

Cei care participă la grevă întrerup marţi activitatea pe durata întregului program, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie anunţând grevă generală pe termen nelimitat începând cu 19 iulie.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au avut sâmbătă negocieri referitoare la drepturile salariale cu Ministerul Muncii, discuţii în urma cărora sindicaliştii susţin că nu s-a ajuns la un consens. Sindicaliștii susțin că salariații din administrația publică locală din România reprezintă cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).

La data de 05 iulie, sindicaliştii din administraţia publică au intrat în grevă timp de o oră.

Aceştia cer majorarea salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului din administrația publică locală cu 25% și acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre salariații care primesc și cei care nu-l primesc. Totodată, solicită ca salariații din administrația publică locală să beneficieze de vouchere de vacanță.

Mulţi funcţionari nu protestează de teamă că nu-şi iau banii

Mulţi funcţionari din primăriile din ţară nu au aderat la greva din administraţia locală iniţiată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), oamenii declarând fie că nu au fost înştiinţaţi, fie că nu îşi permit să piardă banii pentru această zi de muncă. Printre aceștia se află și funcționarii din Primăria Constanța și cei din Consiliul Județean Constanța. Deși nu participă la acțiunea de protest,aceștia au declarat că sunt solidari cu colegii lor din țară.



12