Funcţionarii din Primărie şi CJC, solidari cu finanţiştii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Funcţionarii din Primărie şi CJC, solidari cu finanţiştii

Social 15 Octombrie 2010 / 00:00 587 accesări

SOLIDARITATE. „Jos, jos, Guvernul mincinos!”, „Vrem salarii decente!”, „Jos Băsescu!” sau „Noi vrem munca noastră, nu pomana voastră!”, sunt doar câteva dintre scandările celor peste 500 de funcţionari publici din Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa care au organizat spontan un miting de protest în faţa administraţiei publice locale şi a celei judeţene. După ce şi-au strigat păsul, funcţionarii publici au plecat spre sediul DGFP, pentru a se alătura mitingului de protest al angajaţilor de la Finanţe. Pe drum, li s-au alăturat şi funcţionari ai altor servicii din Primărie sau CJC, care lucrează în alte sedii ale instituţiilor publice decât cele centrale. Scandând lozinci împotriva Guvernului, a lui Boc şi mai ales împotriva lui Băsescu, angajaţii administraţiei locale şi judeţene au plecat însoţiţi de poliţiştii comunitari pe bd-ul Ferdinand, str. Mihai Viteazu şi apoi pe bd-ul Mamaia, până la DGFP. La Finanţe, protestatarii au cerut şi la Constanţa, ca şi în alte judeţe în care s-au produs proteste spontane similare, ca Olt sau Vaslui, renunţarea la reducerile salariale de 25% şi acordarea în continuare a stimulentelor. „Ne-am solidarizat cu funcţionarii de la Finanţe pentru că ni se pare aberant ca în anul 2010 să primim aceste salarii mizere. Am ajuns să ducem un trai indecent cu acele salarii numite a fi „indecente“ de guvernanţi. Cu patru milioane nu se poate trăi. Vrem salarii decente, vrem să trăim, să muncim în această ţară şi să reuşim să ne redresăm economic, măsuri pe care cei de la guvernare nu sunt în stare să le ia“, a declarat purtătorul de cuvânt al sindicaliştilor din cadrul Primăriei Constanţa, Antuanela Dancu. Sindicaliştii spun că li s-au luat pe rând sporurile şi li s-a tăiat din salariu până când au ajuns să le fie ruşine, în ziua de salariu, să meargă acasă cu lefurile primite.

MITING ÎN FAŢA PREFECTURII. Pentru că nu aveau autorizaţie pentru a protesta mai mult timp alături de finanţişti, bugetarii din administraţie au plecat spre Prefectură, intonând imnul de stat şi scandând împotriva Guvernului. Pe drumul de întoarcere, funcţionarii publici s-au deplasat organizat pe str. I.G. Duca, bd-ul Ferdinand şi s-au oprit în faţa Prefecturii, unde spiritele s-au încins. Cu cât se apropiau de Prefectură, cu atât lozincile erau mai dure, tonul mai apăsat şi frunţile mai încruntate. Trecând prin faţa Curţii de Conturi, protestatarii s-au oprit şi aici pentru jumătate de minut şi au huiduit împotriva declarării ca ilegale a sporurilor, Curtea de Conturi fiind instituţia care, după ce „s-a mutat“ timp de câteva luni la Primărie şi CJC, a ajuns la concluzia că funcţionarii primesc ilegal mai multe sporuri. Aceeaşi instituţie a decis ca fiecare funcţionar public din instituţiile amintite să dea înapoi sporurile încasate în 2008 şi 2009. „Am ajuns să avem salarii mai mici ca acum 20 de ani“, a spus şeful SPITVBL, Virginia Uzun. Ajunşi la Prefectură, bugetarii au încercat să intre în instituţia care îl cazează, de câteva luni, pe Claudiu Palaz, reprezentantul Guvernului în teritoriu, însă au fost opriţi de jandarmi, care le-au blocat intrarea. Huiduielile, declaraţiile acide şi lozincile dure la adresa Guvernului şi a preşedintelui s-au înteţit.

„IEŞI AFARĂ, JAVRĂ ORDINARĂ“. Protestatarii au format apoi un lanţ uman şi s-au aşezat pe jos în faţa Prefecturii, strigându-i prefectului să iasă să stea de vorbă cu ei. „Ruşine să vă fie!“, „Jos Băsescu!“ sau „Şi voi sunteţi ca noi“ nu au lipsit de pe lista de lozinci ale protestatarilor. Lipsa de reacţie a prefectului i-a adus pe funcţionarii publici la limita răbdării, care au apelat la puterea exemplului şi i-au strigat prefectului: „Ieşi afară, javră ordinară“. După aceste lozinci, prefectul a primit o delegaţie a protestatarilor în faţa căreia a afirmat că nu poate face nimic pentru ca funcţionarii să primească salarii decente. Însă funcţionarii publici nu i-au cerut prefectului să intervină pe lângă Curtea de Conturi sau instanţă, ci doar să transmită mai departe, către Guvern, doleanţele lor. Reprezentanţii delegaţiei au susţinut chiar că dosarele care se află în instanţă sunt comandate politic, la fel ca şi controalele Curţii de Conturi. Amintim că, în urmă cu două luni, am prezentat în paginile ziarului fluturaşi de salariu ai unor funcţionari din Prefectură care, spre deosebire de funcţionarii din alte instituţii publice, nu au fost afectaţi nici de reducerile salariale, nici de tăierile de sporuri. Pentru subordonaţii direcţi ai lui Boc se poate...



12