Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a decis suspendarea protestelor, după încheierea unui acord cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, privind elaborarea şi urgentarea a două acte normative care le rezolvă parţial solicitările, potrivit unui comunicat al SNFP. Potrivit comunicatului, Biroul Executiv al SNFP, în baza analizei în şedinţa ordinară cu privire la declanşarea grevei generale, a decis suspendarea acţiunilor de protest după desemnarea secretarului de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor drept reprezentantul SNFP în coordonarea procesului de elaborare a legii salarizării, în vederea negocierii revendicărilor salariale ale sindicaliştilor. “În ceea ce priveşte conflictul declanşat la nivelul finanţelor publice, SNFP a încheiat un acord cu preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, privind elaborarea statutului personalului din administraţia fiscală şi urgentarea promovării statutului Comisarului Gărzii Financiare. Ambele acte normative rezolvă parţial problemele funcţionarilor publici din sistemul instituţional al Ministerului Finanţelor Publice”, mai precizează sindicaliştii în comunicat.
Proiectul de lege privind sistemul unic de salarizare a funcţionarilor publici s-ar putea finaliza pînă la data de 15 ianuarie, actul normativ urmînd să intre în vigoare în primul semestru al anului 2007, a anunţat, ieri, ministrul de Interne, Vasile Blaga. “Din datele de la colegii mei şi după discuţiile, inclusiv de ieri, cu sindicatele credem că proiectul legii va fi finalizat pînă la data de 15 ianuarie, urmînd dezbaterea publică şi prezentarea în Parlament. Cred că în primul semestru al anului viitor această lege va fi funcţională”, a declarat Blaga. După negocierile cu Guvernul, funcţionarii publici trebuie să elaboreze, pînă în 4 decembrie, un centralizator referitor la sporurile acordate în cadrul tuturor instituţiilor publice. Totodată, cele două părţi au convenit continuarea discuţiilor privind legea referitoare la sistemul unic de salarizare în două grupuri de lucru, respectiv administraţie centrală şi administraţie locală. Tot la negocieri s-a decis ca sindicatele şi Guvernul să poarte negocieri pentru acordarea unei creşteri salariale, între 1 ianuarie şi 1 aprilie, perioadă de tranziţie pînă la adoptarea legii privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici.
Guvernul i-a invitat pe reprezentanţii funcţionarilor publici la negocieri în 16 noiembrie, după ce mai multe federaţii din domeniu au organizat proteste în ultimele săptămîni. Revendicările funcţionarilor publici sînt legate de majorări salariale, elaborarea unei legi de salarizare unică a personalului din administraţia publică, precum şi acordarea de sporuri specifice meseriei (spor de confidenţialitate de 15%, spor de fidelitate cuprins între 5 şi 20%, indemnizaţie de dispozitiv de 25% şi alocaţie de hrană). Guvernul a finalizat un proiect de lege pentru salarizarea funcţionarilor publici conform căruia la calcularea salariului de bază şi a suplimentului pentru funcţionarii publici se vor folosi punctele valorice, cuantumul unui punct urmînd să fie stabilit la 5,3 lei în aprilie 2007 şi 5,8 lei din luna octombrie. Astfel, salariul de bază va fi cuprins între 530 de lei pentru un funcţionar de execuţie de categoria III şi 800 de lei pentru un înalt funcţionar public sau pentru cei din posturile de conducere. La acest salariu se vor adauga suplimentul postului, suplimentul corespunzător treptei de salarizare şi sporul pentru vechime în muncă.