Majoritatea celor 3.000 de funcţionari ai Consiliului Uniunii Europene erau în grevă ieri, în ziua summit-ului şefilor de stat şi de guvern, pentru a protesta în legătură cu impactul social al tăierilor din bugetul comunitar. „Greva este un semnal foarte puternic, deoarece este prima dată când o astfel de mişcare este organizată în ziua summit-ului”, a indicat Félix Géradon, purtător de cuvânt al Union syndicale, cel mai mare sindicat al funcţiei publice europene. Greva nu a perturbat totuşi derularea summit-ului celor 27 de lideri, care a început la sfârşitul după-amiezii, în clădirea Consiliului din Bruxelles. Potrivit estimărilor sindicale, aproape 90% din cei 3.000 de funcţionari ai Consiliului, instituţia care reprezintă statele membre ale UE, participau ieri la grevă, începută miercuri. Aproximativ 5% din efective au fost chemate să asigure, împreună cu personalul negrevist, buna desfăşurare a summit-ului. De mai multe luni, sindicatele denunţă „reculul dialogului social din cadrul Consiliului şi logica pur contabilă a reducerilor de buget şi personal”. Ei protestează împotriva proiectului de a mări vârsta de pensionare de la 63 de ani la 67 de ani. Salariile şi avantajele celor circa 55.000 de funcţionari europeni reprezintă un subiect constant de polemică, de la debutul construcţiei UE.
ACORD POLITIC PE BUGET Preşedinţii principalelor trei instituţii ale UE (Comisia, Consiliul şi Parlamentul) au anunţat ieri că au ajuns la un acord politic cu privire la bugetul de 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Acest acord, convenit cu câteva ore înaintea debutului summit-ului european, va trebui aprobat cu o majoritate calificată de către cei 754 de deputaţi din Parlamentul European, a avertizat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Parlamentul European se va reuni luni, în sesiune plenară. Acordul politic găsit de preşedinţii celor trei instituţii este un compromis, a subliniat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. Potrivit acestuia, acordul prevede o mare flexibilitate în utilizarea creditelor care vor putea fi mobilizate în perioada 2014-2020. În prezent, fondurile care nu au fost utilizate în decursul unui exerciţiu bugetar nu pot fi reportate în anii următori şi nici transferate de la un capital la altul, ci vor fi restituite statelor membre. Însă pentru adoptarea acestui compromis va fi nevoie de unanimitatea statelor membre. Suma prevăzută pentru creditele de angajament, care corespunde plafonului autorizat, este de 960 de miliarde de euro, iar cea pentru creditele de plată, respectiv cheltuielile efective, a fost stabilită la 913 miliarde de euro. Pentru prima dată în istoria UE, bugetul multianual va fi mai mic decât cel din perioada bugetară precedentă. PE va dezbate bugetul pentru perioada 2014-2020 la sesiunea sa plenară din iulie. Fără acordul PE, bugetul nu va putea intra în vigoare.
ACORD PRIVIND REFORMA PAC PE, CoE şi CE au ajuns la un acord privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) care va fi aplicată după 1 ianuarie 2014 şi vizează în principal reducerea decalajelor între ţările membre privind subvenţiile la plăţile directe. „Sunt foarte mulţumit de acest acord, care dă o nouă orientare politicii agricole comune. Acest acord va conduce la schimbări profunde: plăţi directe mai echitabile, cu banii orientaţi mai ales acolo unde este neapărată nevoie de ei”, a afirmat, ieri, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. El a subliniat că această reformă a fost promovată şi pregătită încă din 2010 şi vizează şi consolidarea poziţiei agricultorilor în cadrul lanţului alimentar şi asigurarea unei mai mari eficacităţi şi transparenţe a PAC.