O pierdere grea. Comunitatea internaţională îşi revine cu greu din şocul provocat de atacul de o cruzime ieşită din comun produs vineri asupra birourilor ONU din Mazar-i-Sharif în Afganistan. Şapte membri ai personalului ONU şi alţi şapte civili au fost ucişi în urma violenţelor înregistrate la sediul birourilor ONU. Printre victime şi românul Filaret Moţco, de 43 de ani, locţiitor al şefului biroului regional şi expertul politic cu rangul cel mai înalt din cadrul biroului. Familia sa este în stare de şoc. Filaret Moţco era cel mai mic dintre cinci fraţi. Trupul neînsufleţit va fi repatriat luni. Înmormântarea sa va avea loc în satul natal Izvoarele Sucevei. Filaret Moţco a făcut liceul la Bistriţa, apoi prima facultate, la Sibiu, continunându-şi studiile la alte cinci facultăţi internaţionale. Moţco Filaret a participat la misiuni în cadrul centrului operaţional sud din Kandahar, în Afganistan, la misiuni OSCE de teren în Tadjikistan, Federaţia Rusă, Caucazul de Nord, Cecenia, precum şi în cadrul altor misiuni ale unor organizaţii internaţionale.
Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, a transmis condoleanţe pentru moartea lui Filaret Moţco într-o discuţie telefonică purtată cu şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi. Înaltul oficial ONU a mulţumit României pentru contribuţia la operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU. Ban Ki-moon l-a informat pe oficialul român despre discuţiile purtate cu preşedintele afgan Kamid Karzai, care a promis o anchetă completă în cel mai scurt timp pentru pedepsirea autorilor atacului. Printre victime se numără cetăţeni suedezi, nepalezi, un norvegian şi un român. Printre supravieţuitori se numără cetăţeanul rus P.O. Ierşov, care a fost rănit. Atacul asupra birourilor ONU din Mazar-i-Sharif nu va duce la părăsirea Afganistanului, a declarat reprezentantul special al secretarului general al ONU în Afganistan, Staffan de Mistura. Acesta a anunţat totuşi relocarea pentru o perioadă limitată de timp la Kabul a 11 dintre angajaţii ONU care lucrează la Mazar-i-Sharif. Totodată, Consiliul de Securitate al ONU a lansat un apel la adresa Guvernului afgan pentru îmbunătăţirea securităţii personalului ONU. Miliţiile Taliban au negat că ar fi responsabili, calificând incidentul dept „un act al musulmanilor responsabili”.
Violenţele degenerează. Un număr de 38 de persoane ar fi fost ucise, ieri, în Afganistan, la Kandahar şi Jalalabad, în noi proteste faţă de incendierea Coranului în SUA. Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa la Kandahar, în sudul Afganistanului, unde o explozie s-a produs în mijlocul manifestanţilor. Oraşul Kandahar se transformă treptat într-un câmp de luptă: luptători Talibani li se alătură manifestanţilor, în timp ce trupe NATO intră în oraş pentru a sprijini poliţia locală, ce nu mai poate face faţă revoltei. O sursă din serviciile de securitate ale ţării a anunţat şi că cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite, ieri, în timpul protestelor de la Jalalabad, din estul Afganistanului. Peste 80 de oameni au fost răniţi.
Nicio remuşcare. Preşedintele Obama a condamnat gestul incendierii unui exemplar al Coranului de către pastorul extremist american Terry Jones, calificându-l drept „un act de extremă intoleranţă şi sectarism”, un gest ce a suscitat violenţe tragice în Afganistan. Pe 20 martie pastorul Jones, care conduce o mică organizaţie creştină denumită Dove World Outreach Center din orăşelul Gainesville, din sud-estul SUA, a dat foc unui exemplar din Coran. Pastorul a provocat vii controverse în legătură cu acest gest încă din septembrie 2010 când a anunţat că are de gând să dea foc Coranului. A renunţat atunci la acest gest în urma multiplelor apeluri ce i-au fost adresate de şefi de stat, dar şi de Papa Benedict al XVI-lea. Pastorul a declarat că nu se simte în niciun fel responsabil pentru atacul asupra birourilor ONU din nordul Afganistanului. „Noi nu suntem în niciun fel responsabili”, a mai adăugat pastorul Jones care acuză „elementele radicale islamiste care caută o scuză pentru a-şi justifica violenţa”.