Ministrul Integrării Europene, Anca Boagiu, a declarat, ieri, că va cere schimbarea unor preşedinţi de Agenţii de Dezvoltare Regionale (ADR), pe motiv că proiecte finanţate din fonduri europene au fost selectate pe criterii politice, precizînd că cel mai politizat ARD este, în opinia ei, la Călăraşi. Ministrul a precizat că directorii Agenţiilor de Dezvoltare Regională sînt aleşi de către Consiliile de Dezvoltare Regională (CDR), organisme conduse de preşedinţii Consiliilor Judeţene şi Locale, existînd, astfel, influenţe politice la nivelul deciziilor de selectare a unor proiecte. "Selecţia proiectelor se face politizat, am spus-o şi îmi menţin afirmaţia, avem exemple", a spus Boagiu. Ea a adăugat că unele proiecte ascund vicii de proiectare, a căror remediere necesită fonduri suplimentare de ordinul milioanelor de euro, anunţînd că doreşte schimbarea componenţei CDR-urilor, pentru a include, pe lîngă elementul politic, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile, acest lucru presupunînd modificarea legii, demers care va fi iniţiat în septembrie. Ea a relatat că i-a anunţat pe şefii ADR-urilor că MIE va trimite auditori în teritoriu, reacţia primită fiind de "opoziţie vehementă". Poziţia întîmpinată de ministru este relativ normală, avînd în vedere că abia în urmă cu o lună au fost organizate alegeri la nivelul CDR-urilor, în cadrul cărora au fost numiţi noi preşedinţi. Practic, ministrul se apucă astfel să penalizeze noile conduceri ale CDR pentru greşelile comise de fostele conduceri, schimbate în luna iulie a acestui an.
După ce a luat măsuri pentru prevenirea unei catastrofe la Pavilionul Expoziţional, CJC este atacat de MIE
Boagiu a mai menţionat că au existat cazuri de proiecte europene "foarte proaste", care, la momentul selecţiei, au fost cotate cu punctaje foarte mari. "Nu sînt multe, dar s-au impus cu ajutorul constructorilor şi consultanţilor", a spus Boagiu. Ea a dat ca exemplu situaţiile existente în judeţele Constanţa şi Brăila, referindu-se la Pavilionul Expoziţional de la Mamaia şi la Parcul Industrial din Brăila. Oare la ce s-a referit ministrul cînd a afirmat că proiectele de la Constanţa şi Brăila ar fi “proaste”? La faptul că proiectele iniţiale, deşi bune, au fost modificate după încheierea licitaţiilor de atribuire a lucrărilor pentru ca proiectul per ansamblu să fie realizat cu bani mai puţini sau la faptul că toate modificările respective au fost realizate cu acordul Ministerului Integrării Europene (MIE), Ministerului de Finanţe Publice (MFP) şi Delegaţiei Comisiei Europene (DCE)? Amintim că, cel puţin la Constanţa, deşi sumele iniţiale alocate depăşeau 9 milioane de euro, licitaţia a fost cîştigată de firma turcă Guriş, care a licitat cu preţ de dumping, la 6 milioane euro. Pentru a reuşi realizarea proiectului cu această sumă, firma a modificat proiectul iniţial, schimbînd soluţia de fundare a imobilului de la stîlpi cu injecţie de beton la arhaicul pat de piatră, cu acceptul tacit al colegului de partid al ministresei, Stelian Duţu, preşedinte al CJC la acea vreme, în ciuda tuturor avertizărilor emise de specialişti. De altfel, aceeaşi firmă, suspect de apropiată de MIE, DCE şi MFP, a activat şi în proiectul de la Brăila, unde a dus de rîpă, printr-un sistem asemănător celui de la Constanţa, proiectul parcului industrial. Avînd în vedere faptul că atît licitaţia de atribuire a lucrărilor cît şi contractele semnate ulterior au fost realizate în curtea MIE, care este baza afirmaţiilor Ancăi Boagiu?
Ministrul a mai acuzat Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi la începutul acestei luni pentru sistarea Pavilionului Expoziţional Constanţa. Ea anunţa atunci că MIE va da în judecată CJC pentru "proasta gestionare" a proiectului european. "O invit pe ministrul Anca Boagiu să vizioneze cele 30 de fisuri din fundaţia Pavilionului Expoziţional", a declarat, ieri, purtătorul de cuvînt al CJC, Cristian Moldovanu, drept răspuns la acuzaţiile ministrului. În ultima perioadă, fundaţia pe pat de piatră a Pavilionului, care a fost schimbată de constructor, cu acceptul fostului preşedinte al CJC, Stelian Duţu, a început să cedeze presiunilor create de terenul nisipos de dedesubt, prezentînd, în prezent, 30 de fisuri. În proiectul iniţial, era prevăzută fundaţie pe piloni cu injecţie de beton. În cazul în care vechea autorizaţie de construire a pavilionului, emisă în timpul mandatului lui Stelian Duţu, ar fi rămas în picioare, lucrările ar fi continuat, iar ministrul s-ar fi mîndrit anul acesta cu un Pavilion Expoziţional care ar fi pus în pericol în permanenţă viaţa persoanelor care ar fi îndrăznit să îl viziteze. În ciuda tuturor avertizărilor legate de problemele apărute la Pavilion, sesizate de CJC după ce conducerea acestuia a fost preluată de Nicuşor Constantinescu, niciunul dintre ministerele implicate direct în proiect nu a luat măsuri pentru a remedia neajunsurile. Culmea este că Boagiu consideră că vinovat este CJC pentru sistarea proiectului, în loc să caute mai atent în propria curte, printre colegii din partid şi din Guvern.
OLAF cercetează programul ISPA de pe vremea lui Duţu
Ministrul Boagiu a amintit ieri şi de proiectul ISPA, în valoare de peste 80 milioane de euro, care este pe cale de a fi pierdut definitiv tot la Constanţa, proiect care vizează construirea mai multor staţii de epurare pe raza administrativ-teritorială a judeţului. Proiectul este investigat în Dosarul D 0293/2003, de către Direcţia pentru Luptă Antifraudă. Ministrul a afirmat că în cazul în care se demonstrează că în proiectul ISPA de la Constanţa se dovedeşte vreo fraudă, România poate pierde toate fondurile comunitare accesate prin programul ISPA. Şi în acest caz, CJC a informat din timp autorităţile naţionale, părţi contractante cu drepturi depline, asupra faptului că în derularea programului au apărut, în timpul mandatului lui Stelian Duţu, o serie de inadvertenţe care ar putea periclita finanţarea europeană, însă nici de această dată nu au fost luate măsuri de către MIE, MFP şi DCE. Şi în acest caz, Cristian Moldovanu a avut o replică scurtă: "Dosarul OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă – n.r.) privind măsura ISPA de la Constanţa a fost deschis în 2003", indicînd că eventualele fraude au fost comise în timpul mandatului de preşedinte al CJC al democratului Stelian Duţu. Reamintim, de asemenea, că, în timp ce Boagiu acuză actuala conducere a CJC pentru sistarea celor două proiecte europene, Stelian Duţu, fostul preşedinte al CJC, cel pe vremea căruia s-au încheiat contractele, este cercetat de DNA exact pentru neregulile descoperite în derularea acestor proiecte la Constanţa.