Cutremurul cu magnitudinea 9 produs la 11 martie, în Japonia, a dus la ridicarea cu până la cinci metri a fundului oceanului, în apropiere de epicentru. Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători japonezi. Echipa a strâns date de la un senzor instalat la 5.800 de metri adâncime, la circa 200 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în apropiere de epicentru. Zona de ruptură tectonică are o lungime de 450 de kilometri, de la nord la sud. Bilanţul oficial al seismului era, vineri, de 11.620 de morţi şi 16.464 de persoane dispărute. Circa 164.000 de persoane sunt găzduite în continuare în 2.200 de adăposturi temporare.
Moarte inevitabilă. Muncitorii care lucrează la centrala de la Fukushima pentru a reduce emisiile radioactive se aşteaptă să moară în câteva săptămâni, din cauza radiaţiilor, a declarat mama unuia dintre muncitori. Femeia nu a putut confirma dacă fiul ei sau alţi muncitori suferă deja de boli provocate de radiaţii, însă a afirmat că este inevitabil ca unii dintre ei să moară în următoarele săptămâni sau luni. Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul şi proprietarul centralei Fukushima Daiichi, a declarat că muncitorii care lucrează la reactoarele nucleare sunt monitorizaţi în permanenţă de echipe medicale şi că nu au fost detectate semne de boală provocată de radiaţii la aceştia. Săptămâna trecută, trei angajaţi ai centralei Fukushima care lucrau la reactorul 3 au fost iradiaţi, doi dintre aceştia fiind internaţi, după ce au fost expuşi unui nivel de radiaţii cuprins între 170 şi 180 de milisievert. Angajaţii lucrau într-o clădire care adăposteşte turbina, o zonă distinctă de clădirea reactorului. O expunere la 100 milisievert pe o perioadă de un an este considerată ca fiind pragul de la care creşte riscul de a face cancer ulterior.
O luptă de 100 de ani. Un expert pe probleme nucleare a avertizat că ar putea dura între 50 şi 100 de ani pentru ca barele de combustibil radioactiv să se răcească complet şi să poată fi scoase în siguranţă din centrala nucleară de la Fukushima. ”În condiţiile în care apa se scurge, trebuie injectată încontinuu apă, astfel că scurgerea va fi permanentă”, a afirmat dr. John Price, fost membru al Safety Policy Unit din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Activităţi Nucleare din Marea Britanie. Premierul japonez, Naoto Kan, a afirmat joi că centrala nucleară Fukushima trebuie dărâmată.
În căutarea cadavrelor. Mii de soldaţi japonezi şi americani au început, vineri, o vastă campanie de căutare de corpuri neînsufleţite, pe coasta de nord-est a Japoniei, afectată, în urmă cu trei săptămâni, de valul seismic uriaş. Armatele celor două ţări aliate au mobilizat 120 de avioane şi elicoptere, dar şi 65 de nave, pentru a căuta 16.441 de persoane date dispărute în urma valului care a devastat coasta pacifică a Insulei Honshu şi care probabil au murit. La operaţiune vor participa circa 17.000 de soldaţi japonezi şi 7.000 de americani. Operaţiunea de căutare nu va putea acoperi însă o zonă de 30 de kilometri în jurul centralei avariate Fukushima Daiichi, unde nivelul radiaţiei este periculos. Circa o mie de corpuri de persoane ucise de cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie nu au fost ridicate în jurul acestei centrale, pentru că se află în zona de interdicţie, unde nivelul radioactivităţii este ridicat. Aproximativ 15.000 de militari americani participă la operaţiunile de salvare şi ajutorare a sinistraţilor în regiunile afectate. Peste 47.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Japonia, în cadrul unui tratat de securitate între cele două ţări.
Radioactivitate niponă la Moscova. Urme de radioactivitate provenind de la centrala nucleară de la Fukushima au fost depistate la Moscova dar nu prezintă niciun risc pentru sănătate, anunţă un serviciu specializat. Radon, o companie specializată în decontaminarea nucleară, a depistat particule radioactive de săptămâna trecută, la Moscova. Este vorba de prezenţa unor substanţe precum iod 131, cesiu 134, cesiu 137 şi teluriu 132. Urme de radioactivitate au fost înregistrate şi la Vladivostok, în Extremul Orient rus. Rusia a interzis, săptămâna trecută, importurile de produse alimentare din cele patru prefecturi nipone afectate de accidentul nuclear. Între timp, ministerul japonez al Sănătăţii a anunţat că a ordonat să se facă noi analize unei vaci tăiate pentru consum şi care prezenta un conţinut de cesiu depăşind uşor limita legală. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, Taku Ohara, vaca fusese omorâtă în 15 martie, la peste 70 km de centrala nucleară avariată de la Fukushima Daiichi. Ea prezenta un conţinut de cesiu de 510 becquereli/kg, în timp ce limita legală este 500. Carnea animalului nu a fost comercializată, precizează autorităţile. Contaminări radioactive au mai fost descoperite în legume şi în laptele crud, în apropierea centralei.