Noi cadavre au fost aduse la suprafaţă, în cursul nopţii de miercuri spre joi, din mina de cărbune de la Soma, din vestul Turciei, unde s-a produs, marţi, cel mai grav accident industrial din istoria ţării. Potrivit autorităţilor, în subteran s-ar mai afla încă 90 de mineri, dar şansele lor de supravieţuire sunt aproape nule. „Nu am mai scos mineri în viaţă în ultimele 12 ore”, a subliniat ministrul Energiei, Taner Yildiz, adăugând că echipele de salvare nu au încă acces în două galerii din mină.
Preşedintele turc, Abdullah Gul, a sosit, ieri, la Soma, însoţit de preşedintele Parlamentului, Cemil Ciçek, dar şi de alţi oficiali turci, într-o încercare de a atenua nemulţumirile localnicilor, care suspectează o eventuală neglijenţă a Guvernului. Oficialii turci au vizitat persoanele rănite, internate în spitalul din Soma. Importante măsuri de securitate au fost luate înainte de sosirea preşedintelui, după ce, miercuri, premierul Recep Tayyip Erdogan a fost puternic huiduit de locuitorii furioşi. Acesta a respins orice responsabilitate. Proteste antiguvernamentale au avut loc miercuri şi la Ankara, Istanbul, precum şi în alte oraşe, manifestanţii denunţând neglijenţa Guvernului Erdogan.
Ieri, Poliţia turcă a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulţime de circa 20.000 de manifestanţi care au denunţat, la Izmir, neglijenţa autorităţilor guvernamentale şi indiferenţa faţă de muncitori, în general. Kani Beko, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Revoluţionare din Turcia (DISK), unul dintre principalele sindicate din ţară, a fost spitalizat în urma asaltului violent al Poliţiei. Patru sindicate au anunţat grevă generală pentru ziua de ieri şi marşuri de protest, în semn de omagiu adus minerilor morţi. Ieri au început şi funeraliile victimelor.