Funeralii naţionale pentru morţii de la Lampedusa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Funeralii naţionale pentru morţii de la Lampedusa

Monden 10 Octombrie 2013 / 00:00 402 accesări

30 DE MILIOANE DE EURO Premierul italian a decis că victimele naufragiului produs joia trecută, în largul insulei italiene Lampedusa, şi-au câştigat dreptul la funeralii naţionale. Enrico Letta, preşedintele Consiliului de Miniştri, a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe insula Lampedusa, alături de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, şi ministrul de Interne italian, Angelino Alfano. Oficialii nu au avut însă parte de o primire călduroasă din partea localnicilor, care au scandat „Ruşine!” sau „Asasini!”. Localnicii reproşează Guvernului de la Roma că nu are o politică de primire a imigranţilor coerentă şi Europei că nu este suficient de solidară. Cert este că Italia a mai obţinut 30 de milioane de euro din fondurile europene pentru refugiaţi.

„Această dramă este o dramă europeană”, a insistat premierul Letta, adăugând că Italia îşi va face partea sa de treabă. „Este o tragedie umană, cea mai gravă survenită în Mediterana”, a adăugat şeful Guvernului italian, referindu-se la naufragiul care a provocat între 300 şi 390 de morţi. Delegaţia oficială s-a recules în faţa trupurilor neînsufleţite ale imigranţilor, majoritatea eritreeni, aliniate într-un hangar. Până în prezent au fost recuperate 289 de cadavre. Subliniind că a primit deja acordul lui Jose Barroso, premierul italian a adăugat că a cerut ca tema imigraţiei clandestine să fie înscrisă pe agenda viitorului Consiliu European din 24-25 octombrie. „Nu voi uita niciodată imaginea acestor sicrie”, a afirmat cu gravitate Barroso, exprimându-se în limba italiană. Oficialii europeni şi italieni s-au întâlnit cu membri ai Pazei de Coastă, ONG-uri şi personalităţi locale, dar şi cu un grup de refugiaţi. Ulterior, în şedinţa de Guvern de ieri, Enrico Letta a abordat problema refugiaţilor şi punerea la dispoziţie a unui fond destinat imigranţilor minori.

DUBLAREA CERERILOR DE AZIL Ţările UE s-au confruntat cu dublarea numărului de cereri de azil în ultimul an. Peste 100.000 de cereri s-au înregistrat numai în ultimele trei luni. Majoritatea acestor cereri vin din partea ruşilor, sirienilor şi kosovarilor. Potrivit statisticii Eurostat, 16.845 de cereri vin din partea cetăţenilor ruşi, 80% dintre acestea fiind respinse. În schimb, 90% dintre cererile venite din partea sirienilor sunt acceptate, iar 60% dintre cererile somalezilor, afganilor şi iranienilor primesc răspuns pozitiv. Germania primeşte în continuare cele mai multe cereri de azil pe an, circa 26.400, urmată de Franţa, cu 16.400, şi de Ungaria şi Marea Britanie, cu circa 9.000 de solicitări. În schimb, Italia primeşte abia 6.000 de aplicaţii. În 2012, s-au primit puţin peste 330.000 de cereri de azil în ţările UE, 70% dintre ele fiind primite de Germania, Franţa, Suedia, Marea Britanie şi Belgia, ţări care reproşează Italiei că nu aplică corect legislaţia europeană în privinţa imigraţiei.



12