Funeralii naţionale pentru preşedintele Poloniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sâmbătă. Varşovia

Funeralii naţionale pentru preşedintele Poloniei

Externe 13 Aprilie 2010 / 00:00 395 accesări

Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al preşedintelui Lech Kaczynski este expus publicului de astăzi, la Palatul Prezidenţial din Varşovia. Ieri, a avut loc o întrevedere între reprezentanţii preşedinţiei şi cei din cadrul Cancelariei premierului privind organizarea funeraliilor. Alegerea locului înmormântării rămâne la latitudinea familiei, chiar dacă se vor organiza funeralii naţionale pentru preşedinte şi Prima Doamnă. Ceremoniile oficiale vor avea loc, sâmbătă, la Varşovia, lângă mormântul Soldatului Necunoscut, iar victimele vor fi înhumate ulterior. Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele german, Horst Kohler, vor asista la funeralii. Nu este exclusă nici participarea preşedintelui american, Barack Obama.

Analizele medico-legale efectuate asupra victimelor accidentului aeronavei prezidenţiale poloneze, s-au încheiat. 87 de cadavre au fost scoase până în prezent dintre resturile aeronavei. Cadavre şi resturi de cadavre au fost trimise la Moscova. Potrivit unor experţi criminalişti, procedurile de identificare pe bază de ADN vor dura aproximativ patru zile. Însă, trupul neînsufleţit al soţiei preşedintelui Kaczynski, Maria, a fost identificat şi va fi repatriat astăzi.

Ipoteză neconfirmată Ieri, anchetatorii au găsit a treia cutie neagră a avionului. Teoria conform căreia piloţii aeronavei prezidenţiale ar fi fost supuşi presiunilor înainte de prăbuşire încă nu se confirmă, a declarat procurorul general al Poloniei, Andrej Seremet. Experţii analizează zgomote de fond pe înregistrările conversaţiilor piloţilor pentru a stabili dacă au existat sugestii la adresa acestora. Sindromul VIP nu poate fi exclus, susţine un specialist rus, explicând că decizia de aterizare a fost luată probabil chiar de şeful statului. Preşedintele, care a mai avut dispute cu piloţii, s-ar fi temut că o eventuală întârziere la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn l-ar fi pus în dificultate înaintea alegerilor prezidenţiale.

Autorităţile ruse au acceptat, la solicitarea omologilor polonezi, să nu înceapă înlăturarea resturilor avionului până la mijlocul săptămânii. Două delegaţii poloneze au sosit în capitala rusă pentru a desfăşura propriile investigaţii. O parte din cei 27 de specialişti s-a deplasat la Smolensk pentru a analiza resturile avionului, iar alţi 35 au rămas la Moscova unde au fost trimise toate corpurile, cu excepţia celui al preşedintelui. Vicepremierul rus, Serghei Ivanov, a anunţat că toate datele de zbor ale avionului preşedintelui polonez sunt intacte şi a confirmat că echipajul a primit alerta privind condiţiile meteorologice dificile. Autorităţile ruse au exclus deja ipoteza existenţei unei probleme tehnice şi au afirmat că piloţii polonezi au ignorat ordinele controlorilor aerieni ruşi. Aceştia le recomandaseră să aterizeze pe un alt aeroport, din cauza condiţiilor meteorologice dificile.

Piloţii au avut probleme de comunicare cu turnul de control pentru că nu vorbeau bine limba rusă. Pavel Pliusnin, oficial din cadrul bazei aeriene de la Smolensk, a declarat că echipajul avionului prezidenţial polonez nu a reuşit să furnizeze informaţii extrem de importante turnului de control în secundele dinaintea prăbuşirii. Acesta a declarat că le-a cerut insistent piloţilor să meargă către un alt aeroport. „Mi-a rămas suficient carburant. Voi face o încercare de aterizare, iar dacă nu reuşesc voi merge la un alt aeroport”, ar fi spus căpitanul aeronavei prezidenţiale. În timp ce avionul se apropia, acesta comunică piloţilor că nu au oferit date despre altitudine. Întrebat de ce, controlorul a răspuns: „Pentru că vorbeau ruseşte prost. Vorbeau ruseşte, dar era foarte greu pentru ei să comunice cifre”. Rusia, care are o reputaţie proastă în ceea ce priveşte transmiterea de informaţii în timp de criză, a uimit chiar şi criticii cu reacţia sa plină de compasiune şi transparenţă, iar premierul Vladimir Putin a promis o anchetă obiectivă şi completă.

Polonia a revizuit regulile de deplasare a înaltei conduceri a ţării. Preşedintele Dietei, Camera Inferioară a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, care a preluat provizoriu funcţia de şef, a semnat acest decret. În urmă cu doi ani, într-un accident similar au fost implicaţi şefii militari ai forţelor aeriene din Polonia. Se pare însă că această tragedie a fost dată uitării.

Un discurs nerostit Polonia trebuie să se orienteze spre viitor, iar „rana dureroasă a istoriei” pe care o reprezintă masacrul de la Katyn trebuie să se cicatrizeze, potrivit discursului pe care Lech Kaczynski urma să îl susţină. „Alianţa dintre cel de-al Treilea Reich şi Uniunea Sovietică, Pactul Ribbentrop-Molotov şi atacul sovietic asupra Poloniei la 17 septembrie 1939 şi-au atins apogeul terifiant în masacrul de la Katyn. Nu doar în pădurea Katyn, ci şi la Tver, Kşarkiv şi alte locuri de execuţie cunoscute şi necunoscute, cetăţeni ai celei de-a Doua Republici a Poloniei, persoane care formau statalitatea noastră, care şi-au servit cu dârzenie ţara, au fost ucişi. În acelaşi timp, familiile celor ucişi şi mii de cetăţeni de pe teritoriul estic al Poloniei antebelice au fost trimişi în exil, departe pe teritoriul Uniunii Sovietice, unde suferinţele lor indescriptibile au marcat Golgota Poloneză a Estului”, subliniază textul. “O încercare de a ascunde adevărul despre Katyn a devenit unul dintre fundamentele politicii comuniştilor în Polonia postbelică: o minciună pe care a fost fondată Republica Populară Polonă. Toate circumstanţele crimei de la Katyn trebuie investigate şi scoase la iveală. Este important ca nevinovăţia victimelor să fie confirmată oficial şi ca toate dosarele privind această crimă să fie deschise, astfel încât minciuna de la Katin să dispară pentru totdeauna. Cerem acest lucru, în primul rând, în memoria victimelor şi în semn de respect faţă de suferinţa familiilor lor. Cerem acest lucru şi în numele valorilor comune, necesare formării unei baze de încredere şi respect între naţiunile vecine din întreaga Europă”.

Taguri articol


12