După ce preşedintele Traian Băsescu a reuşit să discrediteze funcţionarii publici, militarii, jandarmii, poliţiştii şi pensionarii din România, oferind astfel populaţiei un ţap ispăşitor pentru nivelul de trai scăzut, acum a venit rândul Ministerului Educaţiei să facă acelaşi lucru cu profesorii români. Enervat de refuzul sindicaliştilor din învăţământul românesc de a renunţa la orice fel de manifestare împotriva măsurilor luate de instituţia pe care o conduce, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a luat măsuri. Nu direct, ci prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene. La nivelul întregii ţări, sunt cercetate aproape 150 de cadre didactice, cei mai mulţi fiind din judeţele Mehedinţi (70) şi Ilfov (60). În cazul lor, Corpul de control al Ministerului Educaţiei a cerut cercetarea penală. De asemenea, poliţiştii şi procurorii din judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Constanţa au fost solicitaţi să verifice corectitudinea desfăşurării examenelor de bacalaureat.
Constanţa nu face nici ea excepţie. La doar o zi după ce reprezentanţii Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa au anunţat că la nivel naţional au fost depuse plângeri penale pe numele reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, urmând ca la nivel judeţean să fie întocmite plângeri împotriva inspectorilor şcolari generali, pentru abuz, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa au anunţat cercetarea disciplinară a unui cadru didactic pentru nereguli comise la examenul de bacalaureat din acest an. „Avem un singur caz de cercetare disciplinară: un cadru didactic care a fost profesor supraveghetor la centrul de examinare de la Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” din Constanţa. În cadrul examenului de bacalaureat din 2011, a fost eliminat, la una dintre probe, un elev de la acest centru de examinare pentru tentativă de fraudare. Cadrul didactic este cercetat pentru că l-ar fi lăsat pe elev să fraudeze”, a declarat vicepreşedintele Comisiei de bacalaureat din acest an, prof. Margareta Constantin.
PREMIERĂ JUDEŢEANĂ Ea a precizat că, din cunoştinţele pe care le deţine, acesta este primul caz de acest fel înregistrat la nivelul judeţului nostru în ultimii ani. „Anul trecut nu ştiu să fi existat un asemenea caz, iar înainte de asta nu s-a făcut nimic de genul acesta. Ar fi cam primul caz”, a spus prof. Margareta Constantin. Ce este ciudat este faptul că la cele două sesiuni din 2011 ale examenului de bacalaureat au fost eliminaţi, pentru tentativă de fraudare, peste 20 de candidaţi, de la mai multe centre de examinare. Cu toate acestea, oficial, un singur profesor este cercetat disciplinar. Neoficial, ar putea fi vorba de mai multe cadre didactice. „Probabil reprezentanţii Ministerului Educaţiei ţin şi alţi aşi în mânecă pentru discreditarea noastră. Dacă această cercetare chiar voia să îndrepte neregulile de la bacalaureat, de ce a fost demarată tocmai acum, după ce am anunţat acţiuni de protest împotriva Ministerului Educaţiei? I-am deranjat şi acum contra-atacă. Ne aşteptăm la orice din partea lor”, a spus liderul SLSIP, prof. Ioana Purcărea. Reamintim că, potrivit calendarului de proteste prezentat în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), începând de marţi, 15 noiembrie, vor fi organizate pichete în faţa sediului Ministerului Educaţiei care vor dura două sau chiar trei săptămâni. La protest vor participa sindicalişti din întreaga ţară, conform unui plan bine stabilit.