Funeriu, ministrul „sinistru şi funebru”!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De ziua lor, în stradă. Profesorii către ministrul Educaţiei:

Funeriu, ministrul „sinistru şi funebru”!

Eveniment 06 Octombrie 2011 / 00:00 763 accesări

Lăsaţi să moară de foame, dispreţuiţi pentru meseria pe care o practică, ignoraţi de actuala Putere şi transformaţi în ţap ispăşitor de preşedintele Traian Băsescu, care a aruncat în spatele lor, a bugetarilor şi a pensionarilor, întreaga vină pentru situaţia actuală a României, cadrele didactice din ţara noastră continuă să spere că lucrurile se vor îmbunătăţi şi că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, vor putea să-şi facă meseria aşa cum trebuie. Ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, sute de profesori români au ieşit în stradă, în speranţa că, măcar de această dată, vocea lor va fi ascultată de guvernanţi. În municipiul Constanţa, sediul Prefecturii a fost pichetat de aproape 50 de cadre didactice. „Acţiunea de astăzi reprezintă începutul unui nou calendar de proteste care vor avea loc pe parcursul anului şcolar 2011-2012. În perioada următoare vom organiza şedinţe în fiecare unitate de învăţământ pentru a discuta cu profesorii şi a vedea ce sugestii au privind manifestările viitoare şi modul în care ne putem face ascultaţi”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP), prof. Ioana Purcărea.

ZVONURI NECONFIRMATE Mult timp, printre protestatari a circulat zvonul că o parte din cadrele didactice constănţene - care doreau să li se alăture - ar fi fost ameninţate cu sancţiuni de directorii unităţilor de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea. „Este doar un zvon pe care nu l-am putut confirma. Este posibil ca, din exces de zel, o parte dintre directori să exercite asemenea presiuni asupra profesorilor, dar nu am primit nicio plângere în acest sens”, a explicat Ioana Purcărea.

PENTRU A PUTEA SUPRAVIEŢUI, PERSONALUL DIDACTIC ŞI AUXILIAR DIN ŞCOLI ESTE NEVOIT SĂ FACĂ SACRIFICII IMENSE

„Sunt nevoită să apelez la mama mea, pensionară, pentru a mă putea descurca”, povesteşte bibliotecara Marcela Şerban, de la Grupul Şcolar „C. A. Rosetti” din Constanţa. O altă protestatară, Elena Bucu, de la Şcoala Generală „Nicolae Tonitza” din Constanţa, a spus că, în ultimele luni, întreţinerea i-a fost plătită de fiul ei.

„MINISTRU SINISTRU” Pentru dezastrul pe care l-a provocat, prin reformarea Educaţiei după ureche, ministrul de resort, Daniel Funeriu, a fost taxat dur de protestatari, care au strigat: „Jos Funebru!”, „Ministrul e celebru: sinistru şi funebru!”, „Cu ministrul nostru-n frunte vom avea „succesuri” multe!” şi „Ministrul francofon, la învăţământ afon!”. Nici guvernanţii nu au scăpat de lozinci: „V-am votat, ne-aţi prădat!”, „Ruşine să vă fie!”, „Ne-aţi trădat şi salariul ni l-aţi luat!”, „Copiii dumneavoastră, daţi în grija noastră!” şi „Pichetare, pichetare, am rămas cu ochii-n soare!”, sunt doar câteva dintre lozincile care au răsunat pe platoul din faţa Prefecturii. De asemenea, profesorii au ţinut să atragă atenţia reprezentantului Guvernului în teritoriu că, în ciuda prezenţei scăzute la protest, numărul profesorilor nemulţumiţi este mult mai mare: „Aici suntem puţini, în şcoli suntem mulţimi!”. În ceea ce priveşte prezenţa scăzută la pichet, liderul SLSIP a precizat că principalii vinovaţi sunt teama şi nepăsarea. „O parte dintre profesori se tem pentru siguranţa locului de muncă, mai ales că se anunţă un nou val de disponibilizări. Sunt, însă, şi dascăli cărora nu le pasă”, a spus prof. Ioana Purcărea. La fel ca la protestele anterioare, reprezentantul Guvernului în teritoriu a promis că va transmite doleanţele sindicaliştilor către autorităţile centrale. Sindicaliştii cer, printre altele, respectarea celor aproape 6.000 de decizii executorii prin care cadrele didactice constănţene şi-au câştigat în instanţă plata drepturilor salariale, corelarea ofertei educaţionale cu cerinţele pieţei, pentru a reduce abandonul şcolar şi depolitizarea totală a Învăţământului.

FELICITAŢI Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a felicitat, ieri, cadrele didactice din România şi le-a mulţumit, cu prilejul Zilei Internaţionale a Profesorilor, pentru munca pe care o depun. „Dacă este adevărat că măreţia unei naţiuni este dată de realizările sale, atunci este la fel de adevărat că măreţia unei naţiuni este măsurată prin măreţia educatorilor săi, a profesorilor săi, a mentorilor săi. Căci aceşti dascăli şi munca lor reprezintă transformarea potenţialului unei naţiuni în realitate”, a declarat Mircea Geoană. În opinia sa, în România „este prea puţină” recunoştinţă pentru profesorii români. Preşedintele Senatului a precizat că Educaţia „nu este un alt serviciu public” şi nici „nu este doar un capitol de cheltuieli bugetare”, ci reprezintă „firul care străbate societatea şi care îi asigură unitatea şi rezistenţa”. Potrivit social-democratului, România are nevoie de mai multă educaţie de calitate pentru că ea depăşeşte „cu mult sfera politică”, este o prioritate naţională şi trebuie tratată ca atare.



12