Guvernul continuă să se joace cu soarta miilor de elevi şi părinţi din România. După ce, cu doar câţiva ani în urmă, premierul Emil Boc ieşea în faţa românilor şi anunţa, cu ocazia asumării fostei Legi a Educaţiei (în România vremurilor noastre, asumarea a înlocuit procesul normal de adoptare a unui act normativ – n.r.) că, timp de 20 de ani nu va mai fi nevoie de o nouă Lege a Educaţiei, ieri, acelaşi premier, aflat în fruntea unui alt Guvern, şi-a asumat, din nou, răspunderea pentru ceea ce a devenit actuala Lege a Educaţiei. Printre prevederile noului act normativ se numără şi continuarea procesului de comasare a şcolilor care au puţini elevi. „Comasările unor şcoli care au puţini elevi sunt lucruri care conduc la creşterea oportunităţilor educaţionale ale copiilor şi, de fiecare dată, oportunitatea educaţională a unui copil va prima în faţa oricăror alte considerente”, a spus ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la finalul şedinţei de Guvern în care a fost adoptat proiectul Legii Educaţiei. Ceea ce ministrul ignoră cu desăvârşire este faptul că nu poţi muta elevii din ciclul primar la altă şcoală, chiar dacă aceasta se află în acelaşi cartier al unui oraş, dar în capătul opus. De asemenea, sunt multe unităţi de învăţământ care au fost renovate cu banii părinţilor (acel fond al şcolii care, teoretic, nu ar trebui să mai existe dar care, în România este încă practicat la nivel de tradiţie), părinţi care acum văd cum investiţia făcută pentru a asigura calitatea actului educaţional pentru copiii lor se duce pe apa sâmbetei.
• FĂRĂ PROTESTE LA CONSTANŢA • Noul act normativ stipulează şi activitatea politică a directorilor unităţilor de învăţământ: aceştia vor avea dreptul să facă parte dintr-un partid, dar fără să mai ocupe funcţii de conducere în cadrul partidului. O altă modificare prevede trecerea grupei pregătitoare la ciclul primar şi trecerea clasei a IX-a la ciclul gimnazial, ceea ce va duce la dispariţia a aproximativ 2.500 de norme didactice în următorii trei ani de la punerea în aplicare a acestei prevederi.
În semn de protest faţă de decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea Educaţiei, mai multe cadre didactice din ţară s-au prezentat, ieri, în şcoli, dar nu au susţinut cursurile. Potrivit liderului Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, prof. Ioana Purcărea, la nivelul judeţului Constanţa nu s-a înregistrat nicio formă de protest, orele desfăşurându-se în mod normal.