Furnizorii de Wi-Fi spionează la cote înalte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Drepturi la grămadă

Furnizorii de Wi-Fi spionează la cote înalte

Monden 12 Aprilie 2014 / 00:00 793 accesări

ACORDURI ÎN DETRIMENTUL CLIENŢILOR Companiile care asigură Wi-Fi în timpul zborurilor interne din SUA predau datele la care au acces Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), adaptându-şi tehnologia pentru a permite serviciilor de securitate noi posibilităţi de a-i spiona pe pasageri. În acest sens, ele pot fi în contradicţie cu legile privind confidenţialitatea. Într-o scrisoare dată publicităţii ieri, Gogo, cel mai important furnizor de internet Wi-Fi pentru companiile aeriene din SUA, a admis încălcarea Legii pentru Asistenţă pentru Comunicaţii (CALEA). Această lege este parte a legislaţiei pentru interceptarea convorbirilor telefonice adoptate în anul 1994, care impune companiilor de telecomunicaţii să ofere acces la sistemele lor pentru a se putea monitoriza comunicaţiile telefonice şi de bandă largă.

Oficialii companiei Gogo afirmă în scrisoarea adresată Comisiei Federale pentru Comunicaţii că au adăugat noi capabilităţi pentru servicii, care merg dincolo de prevederile CALEA, la cererea organelor de drept. ”În proiectarea reţelei sale existente, Gogo a lucrat îndeaproape cu autorităţile, pentru aplicarea legii, pentru a include funcţionalităţi şi protecţie ce ar servi siguranţei publice şi intereselor de securitate naţională”, afirmă avocatul companiei Gogo, Karis Hastings, în scrisoarea care datează din 2012. Acesta nu a dat detalii cu privire la natura schimbărilor, dar afirmă că Gogo ”a lucrat cu agenţiile federale pentru a ajunge la un acord cu privire la un set de capabilităţi suplimentare pentru a se potrivi intereselor de aplicare a legii”.

ÎNCĂLCĂRI SCANDALOASE Gogo, care oferă servicii de internet Wi-Fi celor mai mari companii aeriene din SUA, nu este singura companie care şi-a adaptat serviciile pentru a permite spionajul pasagerilor. La rândul său, Panasonic Avionics a adăugat “funcţionalitate suplimentară” la serviciile sale, ca pe un acord cu organele de drept din SUA, potrivit unui raport publicat în decembrie. Aceste demersuri au fost imediat sancţionate de organizaţiile care militează pentru respectarea libertăţilor civile. Acestea au condamnat acordurile furnizorilor Wi-Fi cu autorităţile, pe care le-au catalogat drept “scandaloase”.

Competenţele NSA şi alte altor agenţii de securitate din SUA au primit critici dure după ce fostul consultant IT Edward Snowden a dezvăluit amploarea programelor de monitorizare a comunicaţiilor cetăţenilor. În special, criticii au atras atenţia asupra strângerii fără discernământ a metadatelor, care a fost descrisă drept o încălcare a celui de-al Patrulea Amendament al Constituţiei americane. Judecătorul Richard Leon, din cadrul Curţii Districtuale din Districtul Columbia, a intentat proces împotriva NSA şi face demersuri pentru audieri la Curtea Supremă a SUA. Săptămâna trecută, însă, Curtea Supremă de Justiţie a anunţat că judecătorul Leon ar trebui să aştepte pronunţarea unei hotărâri a unei instanţe inferioare, înainte ca procesul său fie audiat.

De la deconspirarea programelor NSA, fapt care a determinat nemulţumirea opiniei publice din SUA şi pe plan internaţional cu privire la încălcarea dreptului la confidenţialitatea datelor personale, administraţia preşedintelui Barack Obama a luat, cam fără tragere de inimă, măsuri modeste de a reduce puterile NSA. La începutul acestui an, preşedintele Obama a afirmat că NSA nu ar mai fi în măsură să monitorizeze comunicaţiile personale ale liderilor mondiali. În plus, luna trecută, liderul de la Casa Albă a făcut, în mod oficial, o serie de propuneri legislative care vor obliga NSA să ceară ordin judecătoresc pentru a avea acces la informaţii prin intermediul companiilor de telecomunicaţii sau furnizoare de internet.

Taguri articol


12