Furnizorul de uleiuri de palmier Wilmar ar folosi copii la muncă în rafinării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzații grave

Furnizorul de uleiuri de palmier Wilmar ar folosi copii la muncă în rafinării

Externe 30 Noiembrie 2016 / 15:07 515 accesări

Firme care stau în spatele unor branduri populare precum napolitanele KitKat, pasta de dinți Colgate și cosmeticele Dove folosesc ulei de palmier extras de copii care muncesc în condiții periculoase, la rafinăriile din Indonezia, potrivit raportului Amnesty International, citat de cotidianul britanic ”The Guardian”.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International susține că producătorul Wilmar angajează copii pentru munca fizică la rafinăriile din Indonezia, identificând o serie cunoscută de produse care au legătură cu compania producătoare de ulei de palmier. Printre clienții Wilmar se numără Nestlé, Unilever, Colgate-Palmolive, Reckitt Benckiser și Kellogg’s. Amnesty International susține că produsele vândute de aceste companii au fost obținute de copii de 8 ani, care lucrează în condiții primejdioase. Organizația le-a cerut companiilor implicate să le spună consumatorilor dacă uleiul de palmier folosit în produse precum înghețata Magnum, detergentul Ariel, supa Knorr, șamponul Pantene sau batoanele de ciocolată Aero a fost obținut din munca copiilor. ”Aceste rezultate îi vor șoca pe consumatorii care cred că iau alegeri etice în supermarketuri, când cumpără produse care pretind că folosesc ulei de palmier sustenabil. Nu este nimic sustenabil în legătură cu uleiul de palmier care este produs folosind copiii la muncă și munca forțată. Ceva este în neregulă când nouă companii care aveau un venit cumulat de 260 de miliarde de lire în 2015 nu reușesc să facă ceva în legătură cu tratamentul cumplit aplicat muncitorilor care lucrează în domeniul uleiului de palmier care, de altfel, au câștiguri neînsemnate”, a spus Meghna Abraham, anchetator Amnesty International, adăugând că această situație nu este una izolată, ci una sistemică, un rezultat predictibil al modului în care Wilmar face afaceri, potrivit ”The Guardian”.

În raport, Amnesty pretinde că copiii cu vârste între 8 și 14 ani lucrau fără echipament de protecție, deși era necesar, fiind expuși la pesticide toxice și transportau saci a câte 25 de kilograme de fructe din palmier. Întrebate de Amnesty, șapte din zece companii au recunoscut că folosesc ulei de palmier din rețeaua de aprovizionare indoneziană Wilmar. Doar două firme, Kellogg’s și Reckitt Benckiser, au oferit detalii despre produsele implicate. Companiile menționate au invocat abilitatea de a verifica istoricul și locația ca motiv pentru care nu au fost conștienți de abuzul de pe plantațiile care le furnizau ulei de palmier prin compania Wilmar. Reprezentanții Wilmar susțin că erau conștienți de acuzațiile legate de drepturile de muncă, înainte să fie contactați de Amnesty și că iau deja măsuri pentru a remedia greșelile. Un purtător de cuvânt al Nestlé a anunțat că va investiga, împreună cu furnizorii, acuzațiile legate de aprovizionarea cu ulei de palmier. Compania a susținut că nu a identificat, până în prezent, legături între produsele sale și plantațiile invocate în raportul Amnesty. De asemenea, Colgate-Palmolive și-a manifestat îngrijorarea referitor la problemele ridicate de organizația Amnesty International.



12