Furtuna a trecut, autorităţile cuantifică pagubele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Furtuna a trecut, autorităţile cuantifică pagubele

Justiție 03 Octombrie 2013 / 00:00 535 accesări

COMANDAMENT După trei zile de ploi abundente şi vânt puternic, care au făcut ravagii în sud-estul României, conducerea Comandamentului de urgenţă s-a întâlnit, ieri, la Palatul Victoria pentru a trage linie. Rezultatul intemperiilor extreme din ultimele zile a fost dezastruos: sute de copaci rupţi de vânt, sute de case şi gospodării inundate şi maşini zdrobite de copacii căzuţi. În timpul şedinţei de la Palatul Victoria, la care au participat şi prefecţii din zonele afectate, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a cerut lămuriri în ce priveşte alimentarea cu energie electrică, ca urmare a faptului că 29 de localităţi din mai multe judeţe au rămas, în noaptea de marţi spre miercuri, fără curent şi peste 100 de posturi de transformare au fost avariate.

URMĂRI Participant la şedinţa Comandamentului, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, a spus că furtuna a lăsat în urma ei un adevărat dezastru. Potrivit prefectului, ieri dimineaţă, peste 5.000 de locuitori din zece localităţi constănţene nu au beneficiat câteva ore bune de curent electric. De asemenea, spune Bola, la nivelul întregului judeţ au fost rupţi din cauza vântului puternic aproape 200 de copaci, iar 23 de case şi gospodării au fost inundate. De departe, cea mai afectată aşezare a fost municipiul Constanţa, unde au fost doborâţi aproape 100 de copaci, iar câteva zeci de maşini au fost distruse de arbori. Din fericire, proporţiile catastrofei au fost limitate, deoarece autorităţile locale şi-au dat mâna şi au intervenit prompt în punctele vulnerabile. Potrivit directorului Serviciului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa, Ştefan Taran, autoritatea locală, cu ajutorul jandarmilor, a format baraje în calea apelor din peste 2.000 de saci plini cu nisip.

AMPLĂ CURĂŢENIE DUPĂ FURTUNA DIN ULTIMELE ZILE Echipele Primăriei Constanţa au continuat şi ieri să cureţe oraşul de pomii căzuţi şi mizeria rămasă în urma furtunii puternice. Numărul copacilor căzuţi şi rupţi a depăşit 140, potrivit Serviciului Inspectorat Protecţie Civilă şi ISU. Şeful Serviciului Spaţii Verzi din cadrul primăriei, George Coman, a declarat că „echipele au reuşit să acopere mai bine de jumătate dintre solicitările constănţenilor”. „În următoarele 48 de ore ne-am propus să adunăm toate resturile de crengi şi mizeria în urma furtunii. În plus, vom merge pe teren pentru a identifica copacii dizlocaţi de furtună”, a declarat Coman. Printre cele mai ample şi dificile intervenţii ale primăriei s-a numărat cea de pe strada Adamclisi, unde un copac a căzut peste cinci maşini, şi o alta pe strada General Manu, unde un copac a căzut peste o casă.

REZOLVĂRI Situaţia s-a „aşezat“ şi în restul judeţului. La Lumina, spre exemplu, primarul Dumitru Chiru spune că le-a asigurat şi le va asigura în continuare cazare şi masă celor trei familii ale căror case au fost inundate. În plus, edilul-şef a precizat că mare parte dintre bunurile familiilor cu pricina au fost recuperate. Asta şi datorită faptului că s-a intervenit în timp util pentru a nu lăsa canalizarea, ce a refulat în cele trei case, să facă prăpăd. „Ne bucurăm însă că nu au fost probleme mai mari. Le-am scos tot mâlul din case şi cred că în două zile se vor putea muta înapoi“, a declarat Chiru. În ceea ce priveşte acoperişurile cele două unităţi de învăţământ de la Năvodari, reprezentanţii administraţiei locale spun că s-au luat măsurile ce se impun şi că acoperişurile vor fi puse la loc în câteva zile. Elevii nu au fost afectaţi în niciun fel. Totodată, la Corbu, autoritatea locală a intervenit prompt, cu forţe proprii, astfel că a fost evacuată în timp util apa din cele două gospodării care fuseseră inundate marţi. Peste tot, însă, se aşteaptă cu sufletul la gură revenirea curentului electric.



12