Vîntul puternic, care s-a abătut, ieri după amiază, asupra judeţului Constanţa, a făcut ravagii în oraşul Cernavodă, locuinţele din cartierul Columbia fiind cele mai afectate. Oamenii au privit neputincioşi cum vijelia, care s-a pornit din senin, în jurul orei 15.00, a smuls plăcile de eternită de pe barăcile în care locuiesc. De frica urgiei, oamenii s-au baricadat în case. “Plăcile zburau peste tot, cît pe ce să lovească o femeie şi un copil care nu s-au adăpostit la timp. M-am închis în casă, se auzea un zgomot îngrozitor şi am crezut că vom rămîne fără acoperiş deasupra capului”, a spus locatara unei barăci. După trecerea vijeliei, oamenii s-au grăbit să-şi repare acoperişurile distruse, de teamă ca nu cumva furtuna care se preveşteşte că se va abate asupra Dobrogei să-i prindă nepregătiţi. Într-o situaţie similară s-au aflat şi cîţiva săteni din localitatea Faclia, cărora vîntul puternic le-a smuls ţiglele de pe case. Col. Petre Trandafir, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a declarat că, furtuna nu a făcut pagube materiale însemnate în judeţ , precum în restul ţării şi nici nu au fost înregistrate victime omeneşti ca în statele europene peste care s-a abătut furtuna. “Am primit deja două avertizări de la Institutul de Meteorologie, pe care le-am transmis tuturor primăriilor din judeţ. Oamenii trebuie să se adăpostească în astfel de momente, să-şi baricadeze ferestrele şi să aibă grijă că nu aprindă focuri pe care să le lase nesupravegheate, pentru că flăcările se pot răspîndi cu repeziciune din cauza vîntului puternic”, a declarat col. Petre Trandafir.
Florentina DUMITROV
Avertismente pentru nave
Căpitănia Zonală Constanţa a transmis, ieri dimineaţă, avize de furtună pe mare pentru următoarele 24 de ore, tuturor navelor aflate la cheu sau în radă. Potrivit căpitanului şef al Portului Constanţa Nord, Laurenţiu Zanfir, în perioada avizării, vîntul va creşte în intensitate şi va ajunge pînă la 80 km/h în larg şi la 60 km/h la ţărm. De asemenea, marea va fi agitată, iar valurile vor ajunge la o înălţime de 6 - 7 metri. Ofiţerii Serviciului Dirijare Trafic din cadrul Autorităţii Navale Române (ANR) i-au anunţat pe toţi comandanţii navelor să dispună măsuri suplimentare de siguranţă pentru evitarea unor eventuale accidente navale. Astfel, toate navele aflate în rada exterioară a Porturilor Constanţa, Midia şi Mangalia trebuie să aibă motoarele pornite, iar cele aflate la cheu să îşi întărească legăturile. Dacă ieri la prînz, în rada exterioară a portului se aflau trei nave, peste noapte a rămas doar una, cu lungime de 130 metri. Potrivit căpitanului şef Laurenţiu Zanfir, cînd sînt anunţate furtuni pe mare, navele care au mai puţin de o sută metri lungime şi care nu au dană pentru operare, sînt lăsate să intre în rada interioară a porturilor.
Dacă activitatea în porturile maritime s-a desfăşurat în condiţii normale, operaţiunile fluviale din Portul Constanţa Sud – Agigea au fost restricţionate, încă de la orele dimineţii. Potrivit purtătorului de cuvînt al Administraţiei Canalelor Navigabile, Adrian Pîndici, activitatea de ecluzare pentru convoaiele de barje a fost sistată din cauza vîntului de peste 60km/h, iar traficul pe canalele nabigabile a fost restricţionat numai pentru convoaiele cu barje goale.