UNIFICARE Negocierile politice pentru unificarea PNL și PDL s-au încheiat. Acum, liberalii și democrat liberalii trag linie și spun că ambele tabere au ieșit câștigătoare. Însă pentru multă lume este evident faptul că, în urma negocierilor, au ieșit un învingător și un perdant. Cel victorios este PNL, care a reușit să-i determine pe cei de la PDL să accepte ca viitorul partid să se numească tot PNL. De partea cealaltă, cel învins este PDL, de care se va alege praful, pentru că din partidul lui Vasile Blaga nu vor mai rămâne decât imnul și sediul din Aleea Modrogan, din București. Până se va vedea clar cine a pierdut și cine a câștigat, oficialii celor două partide spun că negocierile pentru fuziune reprezintă un demers înțelept al PNL și PDL. Mândri de faptul că ”i-au făcut” pe cei de la PDL, liberalii au afirmat că proiectul de Statut al noului partid va fi transmis spre informare tuturor filialelor PNL, urmând ca definirea și votul pe acest statut să fie date succesiv în Delegația Permanentă a PNL și Congresului din 26 iulie. Vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, a declarat că fuziunea dintre PNL și PDL este o realizare importantă în politica românească, act politic ireversibil și cel mai important moment politic pre-electoral.
NARCISISM În ecuația fuziunii și-a vârât nasul și fostul președinte liberal Crin Antonescu, care se autoproclamă cel mai bun candidat al dreptei și cel mai potrivit la funcţia de preşedinte al României. Fostul lider PNL mai spune că va solicita congresului comun PNL - PDL, care se va întruni pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale, să voteze deschis candidatul la prezidenţiale. În ceea ce privește fuziunea, Crin Antonescu a arătat că, atât timp cât PNL avea ca țintă, în mandatul său, obținerea a 25% din susținerea electoratului, noua structură, dublată, poate atinge 40%. Fostul lider liberal s-a arătat de acord cu viitorul nume al partidului rezultat din fuziunea PNL - PDL, nu însă și cu imnul PDL.
PROBLEME ÎN TERITORIU? În timp ce liberalii jubilează, portocaliii ar sări în sus și nu prea. În această idee, vicepreședintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, că procesul de fuziune dintre partidul său și PNL este unul fără întoarcere, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din toamnă, dar recunoaște că, în calitate de membru fondator al Partidului Democrat, i-a fost greu să accepte denumirea viitoarei formațiuni politice. Mai tranșant este deputatul PDL Mircea Toader, care spune că dispariția numelui PDL va crea probleme în teritoriu şi, posibil, va declanşa diverse orgolii locale.
Cât pierde PNL, cât câștigă PDL
Fiind un simplu spectator în procesul de fuziune dintre PNL și PDL, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că, de fapt, PNL va fi cel care pierde, iar PDL câştigă, deoarece, în urma fuziunii, democrat liberalii se vor ascunde de electoratul care i-a penalizat pentru politicile dezastruoase din perioada 2009 - 2012. În altă ordine de idei, Tăriceanu au putea beneficia de un nou exod de parlamentari. Dacă până în acest moment aproximativ 30 de deputați și senatori PNL au ales să meargă la Partidul Liberal Reformator, potrivit unor surse liberale, se pare că săptămâna viitoare va fi un nou val de plecări de la liberali, care îl vor urma pe președintele Senatului. Se așteaptă ca încă aproximativ 10 - 15 deputați și senatori să facă acest pas, ei nemaiavând încredere în Klaus Iohannis.
Udrea regretă
Rămasă pe dinafară, președintele PMP, Elena Udrea, regretă că ”PDL a acceptat să-şi piardă numele”. ”Oameni care şi-au ratat obiectivele au dezamăgit electoratul. Maschează eşecul propriu în fruntea partidelor pe care le conduc prin această grăbită fuziune, care n-are încă un scop pentru electorat. Să fie sănătoşi!”, a spus Udrea. Pe de altă parte, ea a afirmat că, dacă în turul doi ar intra alt candidat al dreptei decât cel al PMP, evident că îl va susţine. ”Şi aşa mi se pare logic să spună şi cei de la PNL - PDL”, a conchis Udrea.