VIOLENŢELE CONTINUĂ Liderul libian Muammar Gaddafi este gata să înceapă negocieri pe tema transferului de putere, a declarat purtătorul său de cuvânt. Negocierile ar urma să fie conduse de fiul său, Saadi. Rebelii, care acum controlează cea mai mare parte a ţării, inclusiv capitala Tripoli, cred că Muammar Gaddafi încă se ascunde pe teritoriul libian, iar informaţiile despre fuga sa în Algeria, care s-ar fi petrecut vineri, au fost dezminţite categoric de autorităţile de la Alger. Ultimele zvonuri îl dădeau pe liderul libian exilat în Zimbabwe, dar rămâne de văzut dacă acestea se confirmă. Oferta de negociere din partea lui Gaddafi este încă un semn al faptului că liderul libian şi cei loiali lui simt că pierd tot mai mult teren. Însă Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebelilor, a exclus, ieri, orice negociere. Singura posibilitate de care dispune colonelul Gaddafi este aceea de a preda, urmând să beneficieze de „un tratament corect şi legal”, a precizat ministrul de Interne al CNT, Ahmed Darrat. Rebelii au mai anunţat repararea conductei de petrol, exporturile către Europa urmând să fie reluate în curând.
Capitala libiană Tripoli a cunoscut mai multe incidente în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind auzite explozii izolate şi rafale de arme automate în diferite cartiere din oraş, fără să se poată face diferenţa între focurile de armă trase de bucurie şi confruntări. Situaţia umanitară începe însă să devină critică. Opoziţia susţine că proviziile de apă şi combustibil ar trebui să sosească, dar ieri circulau, din nou, zvonuri că sursele de apă au fost otrăvite de forţele colonelului Gaddafi. Între timp, apar tot mai multe dovezi ale unor masacre în masă comise în ţară de forţele guvernamentale. Peste 50 de cadavre carbonizate au fost găsite într-un depozit din apropierea unei baze militare din sudul capitalei. Rebelii libieni acuză forţele fidele lui Muammar Gaddafi că au ucis peste 150 de prizonieri înainte de a fugi din palatul Bab al-Azizia din Tripoli. Rebelii care au explorat tunelurile de sub complexul liderului libian au găsit acolo mai multe cadavre mutilate. La rândul său, Amnesty International a anunţat că are dovezi că forţele loiale lui Gaddafi au ucis numeroşi deţinuţi în două baze militare din Tripoli. Deţinuţi care au scăpat din lagărele Khilit al-Ferjan şi Qasr Ben Ghashir au relatat, la rândul lor, că forţele loialiste au folosit grenade şi arme de foc pentru a ucide zeci de deţinuţi la Khalit al-Ferjan, după ce 160 de oameni au fugit dintr-un hangar metalic.
GROPI COMUNE Peste 10.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din închisorile regimului colonelului Gaddafi de la preluarea controlului asupra Tripoli de către rebeli, dar aproape alţi 50.000 sunt încă dispăruţi, a afirmat purtătorul de cuvânt militar al rebelilor. „Numărul persoanelor arestate în ultimele luni de regim este estimat între 57.000 şi 60.000”, a declarat colonelul Ahmed Omar Bani, în cursul unei conferinţe de presă la Benghazi. Acesta şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la soarta lor, în timp ce mulţi locuitori din Tripoli descoperă în acest moment gropi comune în jurul fostelor centre de detenţie şi al închisorii Abu Slim.
VIOLATOR ÎN SERIE O nouă acuzaţie îi este adusă colonelului Gaddafi. Cinci femei care au făcut parte din unitatea specială care îl păzea susţin că au fost violate şi abuzate de dictatorul libian. Femeile au declarat unui psiholog, la Benghazi, că au fost abuzate sexual de Gaddafi şi de fiii săi, apoi, când aceştia s-au plictisit de ele, au fost concediate. Mărturiile fac parte dintr-un dosar la care lucrează doctorul psiholog Seham Sergewa pentru a fi pus la dispoziţia Curţii Penale Internaţionale (CPI) sau pentru a fi folosit într-un eventual proces în Libia, în cazul în care Gaddafi şi apropiaţii săi vor fi capturaţi în viaţă. Muammar Gaddafi este celebru pentru faptul că era păzit numai de femei. Unitatea specială de femei-bodyguard ar fi numărat la un moment dat 400 de femei. În poveştile tuturor celor cinci femei există un fir comun: au fost violate mai întâi de dictator, apoi au fost pasate unuia dintre fiii lui şi în cele din urmă unor oficiali de rang înalt, care au continuat să le abuzeze înainte de a le lăsa să plece. Femeile au venit să-i povestească aceste lucruri lui Seham Sergewa după ce aceasta a început să investigheze acuzaţiile de viol sistematic care îi vizează pe soldaţii lui Gaddafi. Psihologul estimează că sunt nu mai puţin de 6.000 de victime ale unor asemenea practici barbare. Totuşi, Amnesty International nu a găsit dovezi care să sprijine estimarea doctoriţei, chiar dacă organizaţia nu a negat cifrele. Demersurile lui Seham Sergewa au fost criticate de clericii locali, iar unii dintre colegii ei îi contestă metodele de studiu. Cu toate acestea, aceasta a fost autorizată de CPI să adune dovezi în privinţa violurilor comise de soldaţii lui Gaddafi.