Un fost politician rus care s-a dus la Tripoli, zilele trecute, a anunţat ieri că Muammar Gaddafi este dispus să discute cu opoziţia şi cu NATO, fără condiţii. Kirsan Iliumjinov, fost preşedinte al republicii ruse Kalmikia şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah, a spus că Gaddafi nu vrea să plece în exil, aşa cum au propus rebelii, NATO şi Turcia. Kremlinul este la curent cu medierea lui Iliumjinov, a spus un purtător de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev.
Luni seară, trupele loiale liderului libian au tras şase rachete asupra unei rafinării controlate de insurgenţi, în apropiere de oraşul Misrata din nord-vestul ţării. Rachetele au vizat sistemul de aprovizionare cu energie al rafinăriei. Depozitele de petrol nu au fost atinse de tiruri. Misrata este considerat un punct strategic spre capitala libiană. Săptămâna trecută, luptele dintre forţele pro şi anti-Gaddafi au fost reluate în apropiere de oraş, provocând moartea a 30 de persoane şi rănirea altor 100. De la mijlocul lunii februarie, regimul Gaddafi se confruntă cu o revoltă fără precedent, iar ţara este împărţită practic în două, estul controlat de insurgenţi şi vestul controlat de Gaddafi. NATO conduce o operaţiune internaţională ce vizează impunerea unei zone de restricţie aeriană şi apărarea populaţiei civile.
Luni seară, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat un amendament vizând interzicerea utilizării fondurilor pentru operaţiunile militare americane din Libia. Numeroşi congresmeni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia preşedintelui Barack Obama de a trece peste aprobarea Congresului pentru a declanşa operaţiunile în martie şi pentru a le continua după termenul legal de 60 de zile. Ei invocă Legea privind Puterile de Război (War Powers Act) din 1973, concepută pentru a limita prerogativele prezidenţiale privind declanşarea războaielor dar care a fost ignorată de mai mulţi preşedinţi. Congresmenii vor adopta legea de finanţare în ansamblul său iar măsura trebuie să fie aprobată şi de Senat. Pe de altă parte, Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie care îi cere preşedintelui să prezinte, în termen de 14 zile, un raport detaliat privind intervenţia militară.