Statele Unite s-au îndepărtat, prin întrevederea preşedintelui Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, de la obiectivele stabilite pentru dezarmarea nucleară a Coreii de Nord, arată un raport al Guvernului Israelului, citat de site-ul american Axios.com.
Un raport clasificat elaborat de Ministerul israelian de Externe constată că întâlnirea între Donald Trump şi Kim Jong Un constituie îndepărtarea de la obiectivele fixate anterior de Washington, scrie mediafax.ro. Preşedintele Donald Trump afirma acum câteva luni că vrea "denuclearizarea totală, ireversibilă şi verificabilă" a Coreii de Nord, însă la summit s-a stabilit doar "denuclearizarea totală" a acestei ţări. În plus, disponibilitatea lui Donald Trump de a suspenda exerciţiile militare americane în Coreea de Sud reprezintă un pas înapoi din partea Statelor Unite şi o acceptare a abordării Chinei pentru soluţionarea conflictului nord-coreean; Beijingul pledează pentru oprirea manevrelor militare de către Washington şi Phenian. Anterior, Statele Unite respinseseră poziţia Chinei, constată Ministerul israelian de Externe.
"Indiferent de zâmbetele de la summit, mulţi oficiali din Japonia, Coreea de Sud şi din Congresul SUA au îndoieli că regimul din Coreea de Nord este sincer în intenţii. Evaluarea noastră este că, indiferent de afirmaţiile preşedintelui Donald Trump privind producerea unor schimbări rapide în politicile Coreii de Nord, drumul spre schimbări reale şi substanţiale, dacă acestea se vor produce vreodată, va fi lung şi lent", se arată în raportul clasificat al Ministerului israelian de Externe, obţinut de site-ul american Axios.com.
Întâlnirea preşedintelui SUA, Donald Trump, cu liderul din Coreea de Nord, Kim Jong Un, a generat doar rezultate simbolice, însă nimic concret, atrag atenţia specialişti în relaţii internaţionale citaţi de agenţiile Reuters şi Associated Press.
Donald Trump şi Kim Jong Un au anunţat marţi, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea. "Preşedintele Trump s-a angajat să ofere garanţii de securitate Coreii de Nord, iar liderul nord-coreean Kim Jong-Un a reiterat angajamentul ferm de a realiza denuclearizarea Peninsulei Coreea", se arată în comunicatul comun difuzat după întrevedere.
Citește și: Parlamentul vrea să schimbe vârsta de pensionare: Pentru cine va fi redusă și în funcție de ce
Analişti politici citaţi de agenţia Reuters avertizează că summitul a produs doar rezultate simbolice, însă nimic concret. "Nu este clar dacă vor urma noi negocieri în sensul atingerii obiectivului denuclearizării", a declarat Anthony Ruggiero, expert la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei, cu sediul în Washington. "Rezultatul pare a fi o reeditare a momentului în care negocierile au rămas acum peste zece ani, fără a fi un pas major înainte", a subliniat el.
Declaraţia comună nu conţine nicio referire la sancţiunile internaţionale impuse Coreii de Nord, nici la un viitor tratat de pace după războiul intercoreean din 1950-1953. China a exprimat speranţa că Statele Unite şi Coreea de Nord vor stabili modalităţile denuclearizării Peninsulei Coreea. "Trebuie să fie stabilit un mecanism de pace pentru Peninsula Coreea, trebuie anulate rezonabilele preocupări de securitate", a declarat un reprezentant al Administraţiei de la Beijing, Wang Yi.
"Donald Trump şi Kim Jong Un nu au reuşit să ajungă la tipul de acord pe care preşedintele SUA îl cerea de mult timp fiindcă îl considera necesar pentru oprirea programului atomic nord-coreean. Luni întregi, Donald Trump i-a criticat pe foştii preşedinţi americani, acuzându-i de eşecul impardonabil în soluţionarea riscului nuclear nord-coreean. Acum, Donald Trump a anunţat semnarea unui acord complet cu Kim Jong Un în sensul denuclearizării, dar acordul se conturează a fi mai slab decât eşecurile predecesorilor săi", comentează agenţia Associated Press.
"Toate aceste lucruri pe care Donald Trump le pune pe masa negocierilor sunt concesii, în schimbul unor promisiuni vagi făcute de nord-coreeni. Textul declaraţiei comune este slab, vag şi îngrijorător", consideră Paul Haenle, fost membru al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă în mandatele preşedinţilor Barack Obama şi George W. Bush.
Preşedinele SUA, Donald Trump, i-a mulţumit liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un, pentru angajamentul în favoarea păcii. "Au fost 24 de ore extraordinare. Mă adresez lumii cu un mesaj de pace, speranţă şi viziune. Le mulţumesc autorităţilor din Singapore, preşedintelui din Coreea de Sud, premierului Japoniei. Îi mulţumesc liderului nord-coreean, Kim Jong Un, pentru că face primul pas spre viitorul ţării. Am avut o discuţie onestă şi directă. Schimbarea este posibilă", a spus Donald Trump. "Suntem pregatiţi pentru o nouă istorie, pentru un nou capitol. Kim Jong Un are o oportunitate mai mare decât alţii, pentru prosperitatea, pacea şi denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea. Implementarea procesului denuclearizării va începe foarte rapid", a explicat Trump.
"Kim Jong Un vrea să facă acest lucru, deja a început distrugerea unui poligon balistic. Acest proces de pace trebuia început de mult timp, îl facem noi acum. Mulţi pot face război, dar puţini pot face pace, este necesar curaj. Kim Jong-Un va iniţia un proces prin care va face mulţi oameni foarte fericiţi şi le va garanta siguranţa", a spus Trump.
Întrebat de o jurnalistă cum îl poate numi pe Kim Jong Un "talentat" deşi regimul său a comis numeroase crime, Donald Trump a răspuns că "oricine face faţă unei situaţii de acest gen este foarte talentat - conducerea unei ţări de la 25 de ani, este o persoană foarte specială".
Donald Trump a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulţi ani, subliniind că va fi verificat de experţi americani şi internaţionali şi oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud. "Nu reducem nimic deocamdată, poate la un moment dat; avem 32.000 de militari în Coreea de Sud, eu am spus în campania electorală că vreau să îi aduc înapoi acasă, dar deocamdată nu pot. Însă vom limita exerciţiile militare în regiune, ceea ce ne va permite să economisim mulţi bani. Vom verifica procesul denuclearizării, simt că liderul nord-coreean vrea să facă acest lucru, sunt foarte sigur. Am efectuat mult timp exerciţii militare, sunt foarte scumpe, Coreea de Sud contribuie, dar nu sută la sută, astfel că va trebui să discutăm aceste lucruri cu Administraţia de la Seul. Vom avea un nou acord cu Administraţia din Coreea de Sud", a explicat Donald Trump.
Liderul SUA a exprimat speranţa că relaţiile diplomatice cu Administraţia din Coreea de Nord vor putea fi reluate la un moment dat. "Sper că vom putea relua relaţiile diplomatice, sper că foarte curând, dar trebuie să facem lucrurile cum trebuie", a afirmat Donald Trump. Întrebat dacă a discutat cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, despre consecinţele militare ale neaplicării acordului privind denuclearizarea, Donald Trump a subliniat că nu vrea să lanseze ameninţări după această întâlnire încununată de succes. Donald Trump a subliniat că procesul îmbunătăţirii relaţiilor cu Phenianul va începe săptămâna viitoare, la nivel ministerial. Întrebat ce asigurări a primit din partea lui Kim Jong-Un că va respecta angajamentele asumate, Donald Trump a răspuns: "Se poate asigura cineva de ceva în general?! Pot da asigurări că Administraţia de la Phenian vrea să ajungă la un acord. Simt puternic, din instinct, că vor un acord; acest lucru este bun şi pentru China, deoarece nu cred că este bucuroasă să existe arme nucleare în apropiere. Deci, dialogul continuă şi sper că vom ajunge la un acord foarte curând", a spus Trump.
Liderul de la Casa Albă a insistat că aşteaptă îmbunătăţiri semnificative în materie de drepturile omului înainte de eliminarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord. "Serviciile noastre de informaţii au stabilit că regimul din Coreea de Nord are un arsenal semnificativ, astfel că acest dialog trebuia lansat acum cinci, zece, 20 de ani; astfel, nu mai trebuia să fim preocupaţi dacă întâlnirea de acum va fi sau nu un succes. Eu voi face tot ceea ce trebuie pentru a face lumea un loc mai sigur", a precizat Donald Trump, precizând că nu a stabilit dacă următorul summit se va desfăşura la Washington ori la Phenian.