Gala "Arte Marţiale fără frontiere Long-Ho" a entuziasmat publicul constănţean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gala "Arte Marţiale fără frontiere Long-Ho" a entuziasmat publicul constănţean

Sport 27 Noiembrie 2006 / 00:00 1332 accesări

Festivalul "Arte Marţiale fără frontiere Long-Ho", găzduit de Constanţa la sfîrşitul săptămînii trecute, s-a încheiat cu o gală demonstrativă care a avut loc sîmbătă după-amiază în Sala Sporturilor. Aproximativ 1.000 de spectatori au asistat la demonstraţiile efectuate de maeştrii veniţi în România special pentru acest festival, dar şi de sportivii care au participat la stagiu. Dacă discipolii au prezentat exerciţii obişnuite de kata şi kumite, în stilurile Shotokan, Aikido, Qwan-Ki-Do sau Kyokushinkai, programele prezentate de maeştri au ridicat publicul în picioare.

Punctul culminant al galei a fost reprezentat de programul maestrului Pham Xuan Tong, fondatorul stilului Qwan-Ki-Do. "Maitre Tong", cum i se adresează discipolii vietnamezului stabilit în Franţa, a confirmat de ce este considerat o legendă vie a artelor marţiale. După cîteva exerciţii de kata şi kumite, explicate cu lux de amănunte celor prezenţi, Tong a oferit o demonstraţie de virtuozitate cu sabia. Legat la ochi cu o eşarfă neagră, el a despicat în interval de numai trei secunde trei fructe de ananas, aşezate unul pe pieptul, unul pe capul şi unul pe ceafa celor trei discipoli care l-au ajutat!

Publicul constănţean a putut urmări şi ceva inedit pentru România, o demonstraţie de Ju-Jitsu. Echipaţi ca nişte adevăraţi ninja, italienii shike Giacomo Spartaco Bertoletti (9 DAN) şi shihan Angelo Balconi (7 DAN) au efectuat kata şi kumite cu sabia, au despicat beţe de bambus şi au arătat că artele marţiale te pot păstra într-o formă fizică excelentă chiar şi cînd eşti trecut bine de 60 de ani! Avînd 6 DAN în Kyokushin Karate, unul dintre cele mai dure şi mai solicitante stiluri, shihan Joszef Borza a făcut o demonstraţie de kata şi kumite pe... ritmuri muzicale, împreună cu o discipolă venită împreună cu el din Ungaria. Cei doi au transformat exerciţiile de luptă în... dansuri şi au încîntat publicul prin acurateţea execuţiilor, prin sincronizarea perfectă şi prin îmbinarea exactă a mişcărilor de arte marţiale cu muzica.

Pe lîngă aceste adevărate momente de magie, spectatorii au putut urmări şi o gală de fighting, cîştigată de românul Marian Iordan. În semifinale, Iordan a cîştigat la puncte în meciul cu Vasile Cojocaru (Republica Moldova), iar Remus Petrică s-a impus prin k.o. în faţa unui alt moldovean, Maxim Ciubaciuc, campion mondial de muay-thai chiar anul acesta. Acesta a încasat un croşeu în figură care l-a dus în pragul leşinului şi l-a împiedicat să mai lupte pentru locul 3! Finala mare a fost foarte echilibrată şi a fost decisă după o repriză suplimentară, iar finala mică i-a revenit lui Cojocaru în faţa rezervei Iulian Strungariu.

Gala a reprezentat un final apoteotic pentru festivalul organizat de clubul constănţean Long-Ho (stil Qwan-Ki-Do) şi firma "Ovidius Protguard", cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Constanţa. Evenimentul, ajuns la a cincea ediţie, a avut ca parteneri media cotidianul "Telegraf", postul de televiziune Neptun, Pro TV Constanţa şi Pro FM.

Taguri articol


12