Gala Premiilor UNITER, atinsă de criza din 2009

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gala Premiilor UNITER, atinsă de criza din 2009

Cultură 23 Aprilie 2009 / 00:00 550 accesări

Organizată sub semnul crizei, Gala Premiilor UNITER de anul acesta se va desfăşura în platourile TVR, şi nu la Teatrul Naţional din Bucureşti, gazda tradiţională a evenimentului. Organizarea Galei Premiilor UNITER într-un studio al televiziunii publice este o premieră, spectacolul urmînd să fie difuzat în direct la TVR 1, luni, începînd cu ora 21.10. Anunţul a fost făcut, ieri, de către preşedintele UNITER, Ion Caramitru, într-o conferinţă de presă. De asemenea, vicepreşedintele executiv al Uniunii Teatrale din România (UNITER), Aura Corbeanu, a declarat că decizia a fost luată pentru a reduce costurile galei de premiere, bugetul pentru eveniment, de aproximativ 320.000 de lei, fiind aproape înjumătăţit anul acesta. Potrivit lui Ion Caramitru, faptul că gala va avea loc într-un studio de televiziune nu va afecta cu nimic calitatea evenimentului, singurul inconvenient fiind acela că există în total doar 180 de locuri disponibile în platou, suficiente pentru membrii juriului şi nominalizaţi, dar nu şi pentru invitaţii speciali. Preşedintele UNITER a mai spus că, din cauza micşorării bugetului, organizatorii Galei Premiilor UNITER au fost nevoiţi să renunţe la invitaţii din străinătate, neavînd fonduri pentru a asigura transportul acestora. Mai mult, evenimentul care răsplăteşte excelenţa în teatrul românesc va fi transmis în direct de televiziunea publică timp de două ore şi 45 de minute, adică jumătate din durata galei de anul trecut.

Caramitru şi-a amintit că Gala Premiilor UNITER a fost constant contestată de către diverşi artişti, dînd ca exemple pe regizorul Andrei Şerban, pe George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie şi anul acesta, pe Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca\" din Sibiu. Caramitru a spus că a găsit unele proteste ca fiind motivate. „Şi eu sînt nemulţumit de faptul că Teatrul Naţional (n.r. din Bucureşti) nu a primit nicio nominalizare (...) Trebuie să acordăm juriului toată autoritatea\", a declarat Ion Caramitru. „Atîta vreme cît sînt proteste în jurul Premiilor UNITER, înseamnă că ele au importanţă\", a concluzionat actorul.

Juriul final, care va acorda premiile, este format din Ştefan Caragiu - scenograf, Ion Cocora - critic de teatru, Mircea Rusu - actor, Cornel Todea - regizor şi Ileana Lucaciu - critic de teatru. Premiile acordate vor avea o valoare medie de 5.000 de lei, totalul fondului pentru trofee fiind de 107.000 lei.

„Trei surori\", de Tompa Gabor, şi „Omul Pernă\", montat de Radu Afrim la Teatrul „Maria Filotti\" din Brăila, au fost nominalizate la categoria „cel mai bun spectacol\" a Premiilor UNITER. La categoria „cel mai bun actor în rol principal\" au fost nominalizaţi László Mátray, pentru rolul Prinţul Filip din spectacolul „Ivona, principesa Burgundiei\", Victor Rebengiuc, pentru rolul Willy Loman din spectacolul „Moartea unui comis voiajor\" (Teatrul Bulandra din Bucureşti), şi Zsolt Bogdán, pentru rolul Veşinin din spectacolul „Trei surori\", de Tompa Gabor (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca). De asemenea, la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal\" au fost nominalizate Mariana Mihuţ, pentru rolul Lear din spectacolul omonim, montat la Teatrul Bulandra de Andrei Şerban, Dorina Chiriac, pentru rolul Ioana din spectacolul „Ioana şi focul\", regizat de Cătălina Buzoianu la Teatrul de Comedie din Bucureşti şi Imola Kézdi, pentru rolul Maşa din spectacolul „Trei surori\". La categoria „cel mai bun actor în rol secundar\" au fost nominalizaţi András Hatházi, pentru rolul Andrei din spectacolul „Trei surori\", Sorin Leoveanu, pentru rolul Lucio din „Măsură pentru măsură\", montat de Silviu Purcărete pentru Teatrul Naţional „Marin Sorescu\" din Craiova şi Tibor Pálffy, pentru rolul Şambelanul din spectacolul „Ivona, principesa Burgundiei\".

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a membrilor Senatului UNITER, s-a decis ca, la ediţia din 2009, actriţa Olga Tudorache să primească Premiul de Excelenţă, iar alte cinci premii pentru întreaga activitate să revină actriţei Margareta Pogonat, actorului Mitică Popescu, scenografului Dan Nemţeanu, regizorului Gelu Colceag şi criticului de teatru Alice Georgescu. Premiul special pentru muzică de teatru a fost atribuit lui Vlaicu Golcea, iar premiul special pentru coregrafie în arta spectacolului, lui Păstorel Ionescu. Nominalizările au fost făcute de către un juriu format din criticii de teatru Magdalena Boiangiu, Victor Scoradeţ şi Ionuţ Sociu.

Taguri articol


12