Gâlceava

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Gâlceava

Eveniment 22 Noiembrie 2011 / 00:00 427 accesări

Am fost amuzat să descopăr că acest arhaism de origine slavă pe care l-am folosit în titlul de faţă nu este sinonim nici cu \"cearta\", ca la Anton Pann, nici cu \"polemica\" (de idei), ca la Dimitrie Cantemir, ci împrumută câte puţin din sensurile ambelor cuvinte comparate, adăugând nuanţa balcanică de \"cârcoteală\"... Am simţit nevoia unei asemenea precizări ca să-mi fac mai bine înţeleasă afirmaţia conform căreia, în România de azi, pare să domnească o stare de gâlceavă aproape generalizată. Dar ceea ce ne interesează pe noi cel mai mult este gâlceava politică!

Puterea îşi continuă gâlceava cu opoziţia, punctată, din când în când, de câte un atac ceva mai dur şi de câte o moţiune în parlament, simplă sau de cenzură. Sindicatele îşi reiau, la anumite intervale, gâlceava cu guvernul şi legislaţia catastrofală, preşedintele îşi continuă, la rândul său, gâlceava cu ziariştii şi cu societatea civilă, iar partidele parlamentare cele mai importante, ca s-o scurtez, au, fiecare, gâlceava sa internă.

Dacă la PSD e mai mult zgomot, pentru că există mai multă democraţie internă, la PDL s-a auzit recent un singur glas. Gâlceava tânărului înţelept Theodor Paleologu cu lumea din partidul său a fost scurtă, deocamdată, dar e interesant de urmărit ce consecinţe va avea. Dincoace, gâlceava de pe bloguri, dintre Vasile Dâncu şi Ion Iliescu, arată, pe de o parte, că Mircea Geoană mai are câte un apărător sporadic şi, pe de altă parte, că în PSD s-a reactivat conflictul între generaţii.

Despre celelalte gâlcevi mai \"mărunte\", în legătură cu sănătatea, justiţia sau fondurile bugetare, pe care le-a arătat cu degetul fostul premier Stolojan, într-o declaraţie neaşteptată, nici nu-mi vine să scriu ceva, după ce am auzit-o pe directoarea FMI afirmând că economia mondială s-a întors rapid la situaţia din 2008. Să văd eu pe unde o să scoată cămaşa Băsescu şi Boc, care susţineau că România este mai pregătită de criză decât atunci, în condiţiile în care datoria noastră publică a ajuns la 40% din PIB-ul anual!

În România, gâlceava aproape generalizată continuă dar mă întreb cui îi mai foloseşte asta, căci democraţia nu înseamnă doar vorbe?! Vorba lui Anton Pann, pe care am mai citat-o la această rubrică: \"Dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gâlceava\"...

Taguri articol


12