Gândirea liberă, ameninţată şi persecutată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai grav decât Apocalipsa

Gândirea liberă, ameninţată şi persecutată

Monden 13 Decembrie 2012 / 00:00 471 accesări

DISCRIMINĂRI GRAVE Din Occidentul creştin până în Orientul Mijlociu islamic, ateii se confruntă cu discriminare şi persecuţie, inclusiv executarea, viaţa în închisoare, revocarea cetăţeniei şi refuzul asigurării educaţiei şi serviciilor medicale. Un studiu de 69 de pagini intitulat ”Libertatea de gândire 2012: Un raport global privind discriminarea împotriva laicilor şi ateilor” a fost lansat de Uniunea Internaţională de Etică Laică (IHEU). Raportul vizează legi care afectează libertatea de conştiinţă în 60 de ţări şi enumeră numeroase cazuri individuale în care ateii au fost persecutaţi pentru convingerile lor. Raportul face referire la legile discriminatorii care neagă ateilor dreptul de a exista, reducându-le libertatea de exprimare, făcând chiar posibilă revocarea cetăţeniei şi restrângerea dreptului acestora de a se căsători. Alte legi vizează blocarea accesului la învăţământul de stat, interzicându-le ateilor deţinerea unei funcţii publice, împiedicându-i să lucreze pentru stat, fiind incriminată orice critică adusă religiei, precum şi executarea pentru părăsirea religiei părinţilor lor.

Ateii din ţările islamice, cum ar fi Afganistan, Iran şi Pakistan, se confruntă cu unele dintre cele mai grave discriminări, inclusiv pedeapsa capitală. Publicarea de opinii ateiste sau laice este strict interzisă de legile privind blasfemia din ţări precum Bangladesh, Egipt şi Indonezia. În cele mai multe dintre aceste ţări, cetăţenii sunt obligaţi să se înregistreze în calitate de participanţi la o religie recunoscută oficial, de obicei creştinism, iudaism şi islamism. Fără această înregistrare, cetăţenii nu au voie să beneficieze de servicii medicale, să se înscrie la universitate sau să călătorească, forţându-i pe non-credincioşi să mintă.

SUB PRESIUNEA RELIGIEI Raportul subliniază faptul că ateii sunt discriminaţi, chiar şi în SUA şi UE. În SUA, ateii sunt făcuţi să se simtă ca şi cum ar fi mai puţin americani sau non-americani. În cel puţin şapte state americane sunt în vigoare dispoziţii constituţionale care interzic ateilor accesul la funcţii publice, în timp ce statul Arkansas are o lege care îi interzice unui ateu dreptul de a depune mărturie în calitate de martor la un proces. Alte incidente discriminatorii au vizat forţarea soldaţilor americani să participe la evenimente evanghelice creştine, iar un centru de detenţie din Carolina de Sud a negat prizonierilor accesul la orice material de lectură, cu excepţia Bibliei.

În provincia canadiană Ontario, statul finanţează învăţământul religios catolic, dar nu oferă finanţare pentru alte şcoli religioase. O treime din şcolile publice din Ontario sunt şcoli catolice şi aceste instituţii pot exclude copii şi personal de alte confesiuni. În Elveţia, un profesor a fost concediat de la locul de muncă, în 2010, după ce şi-a exprimat îngrijorarea faţă de promovarea de către stat a catolicismului în şcolile publice. Profesorului i s-a spus că a fost concediat pentru eliminarea crucifixului din sălile de clasă din şcoala publică în care preda. În fiecare an, copiii britanici sunt respinşi din şcolile finanţate de stat, din cauza convingerilor religioase ale părinţilor. Anul acesta, în Polonia, muziciana Dorota Rabczewska a fost amendată cu 1.300 de euro pentru ofensarea sentimentelor religioase, după ce a afirmat într-un interviu că Biblia este plină de poveşti incredibile. În 2010, ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a adresat un apel către musulmani, evrei şi creştini, să se unească pentru a lupta împotriva ameninţării pe care el pretinde că ateismul îl reprezintă pentru societate.

Heiner Bielefedt, raportorul special al ONU pentru libertatea religioasă sau a credinţei, a salutat publicarea raportului şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de conştientizare a faptului că legile internaţionale de protecţie a drepturilor omului se aplică la fel atât pentru atei, sceptici religioşi sau alte grupuri de minorităţi.

Taguri articol


12