„Vreme trece, vreme vine /(...) Ce e val, ca valul trece”, însă valorile se cern şi trec proba timpului, aşa cum confirmă opera „Luceafărului poeziei româneşti”. Iubit, adulat şi controversat pentru ceea ce a scris sau a făcut dincolo de creaţia literară, în viaţa personală, Mihai Eminescu rămâne, la 161 de ani de la naşterea sa, un etalon al culturii române. Pentru a-i celebra opera şi vocaţia de creator, în acest weekend, o serie de manifestări cultural-ştiinţifice îi sunt dedicate la marginea mării, nu doar în Constanţa, ci şi în Mangalia.
Aşa cum i-a obişnuit pe constănţeni an de an, sociologul şi scriitorul Constantin Lămureanu şi Asociaţia Ştiinţifică „Nelinişti metafizice” îi invită pe cei cu „dor” de Eminescu, şi de această dată, pe 15 ianuarie, de la ora 10.00, „la aniversară”, pentru a-i aduce un omagiu „poetului nepereche” al cărui bust ridicat de Oscar Han, alături de imaginea în piatră a Veronicăi Micle, străjuieşte marea. Acţiunea omagială va continua, de la ora 11.00, la Cercul Militar Constanţa cu spectacolul de muzică şi poezie, „Gând pentru Eminescu”. De asemenea, la aceeaşi oră, la sediul Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România va avea loc masa rotundă „Eminescu şi literatura universală”, moderată de preşedintele filialei, Cristina Tamaş.
Seria manifestărilor omagiale se deschide, însă, de astăzi, de la ora 11.30, la Muzeul de Artă, prin manifestarea „Eminescu şi urbea marină”. Evenimentul cuprinde evocări susţinute de directorul instituţiei gazdă, Doina Păuleanu şi de muzeograful Geta Deleanu, un recital de poezie susţinut de elevii Liceului Teoretic Decebal, coordonaţi de dr. Marian Vicol şi un montaj muzical-literar susţinut de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dionisie Exiguul”, sub îndrumarea prof. Carmen Ciornea.
O altă acţiune omagială, intitulată „De la Ipoteşti la malul Mării Negre”, se va desfăşura, astăzi, de la ora 11.00, la Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Şcoala generală nr. 3 Mangalia şi Colegiul Economic Mangalia, cu sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac. În programul simpozionului sunt incluse scurte expuneri referitoare la viaţa şi activitatea literară a poetului, prezentate de elevii Colegiului Economic Mangalia, îndrumaţi de prof. Ibolya Negoiţă şi prof. Constantin Negoiaş. De asemenea, elevii Şcolii nr. 3 Mangalia, coordonaţi de director dr. Mihai Ionescu, vor recita poezii din opera marelui poet. În partea a doua a evenimentului, Grupul vocal „Salvaţi copiii”, al Şcolii nr. 3 Mangalia, va susţine un recital de muzică intitulat „Dor de Eminescu”, al cărui realizator este prof. Constantin Ştefănescu.
Tot la Mangalia, dar de această dată, duminică, de la ora 15.00, la Clubul Artelor „Solteris” ce-şi desfăşoară activitatea în cadrul Cercului Militar Mangalia, are loc spectacolul de muzică, poezie şi culoare, „Vreme trece, vreme vine”.