Parcă mai determinați să obțină note mari la Bacalaureat și apoi la examenele de admitere la facultate, mulți tineri, proaspăt posesori de diplomă de Bac, și-au propus să devină studenți de la toamnă. Dacă, în anii trecuți, numărul celor care se orientau către studiile superioare a scăzut treptat, alarmând reprezentanții universităților din întreaga țară, în acest an, cifrele înregistrate la înscrieri au fost îmbucurătoare. La Universitatea ”Ovidius” din Constanța, în sesiunea iulie a admiterii pentru anul universitar 2015 - 2016, numărul înscrierilor este cu aproximativ 22% mai mare comparativ cu anul precedent. În cifre absolute, pentru programele de studiu ale celor 16 facultăți s-au depus 6.048 de dosare, față de 4.959 de dosare înregistrate anul trecut, în aceeaşi sesiune.
MAJORITATEA FACULTĂȚILOR AU ÎNREGISTRAT CREȘTERI Și în acest an, cele mai căutate facultăți au fost cele din domeniul medical, unde candidații au arătat că sunt foarte bine pregătiți. De asemenea, candidații au arătat interes și pentru Matematică - Informatică (301 înscrieri față de 212 în 2014), Facultatea de Științe Economice (620 de înscrieri față de 529 în iulie 2014), pentru Psihologie și Științe Educaționale (436 de înscrieri față de 348 în anul 2014), pentru Facultatea de Litere (302 înscrieri față de 224 în 2014). Nu doar numărul de candidați a fost mai mare, ci și mediile cu care au fost admiși au fost mai mari față de sesiunea trecută de admitere. „Sesiunea a depășit așteptările, sunt cu peste 1.000 mai mulți candidați decât în 2014, iar la unele facultăți s-a mărit considerabil numărul de înscrieri față de 2013. Totodată, înscrierea online, o premieră a admiterii, ne-a adus candidați din toată țara, din mai multe centre universitare concurente”, a declarat rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină.
REZULTATE BUNE ȘI LA ADMITEREA LA UMC La Universitatea Maritimă din Constanța, pentru cele 120 de locuri fără taxă s-au înscris 580 de candidați, bătaia fiind de aproape 5 pe loc. Deși o parte dintre candidați s-au plâns de gradul de dificultate al subiectelor de la examenul de admitere, numărul mare de note de 10 obținute de tineri arată faptul că testul nu a fost imposibil de trecut. 16 tineri au reușit să rezolve subiectele fără greșeală, așa că au primit nota maximă, notele celor admiși pe locuri bugetate de statul român sau de universitate fiind, de asemenea, destul de ridicate.