Gaură de 10 milioane de lei în buget

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bilanţ post-viscol

Gaură de 10 milioane de lei în buget

Administrație 22 Februarie 2014 / 00:00 878 accesări

RAPORT Ninsorile şi viscolul care s-au abătut asupra judeţului Constanţa în urmă cu aproape o lună au produs pagube uriaşe. Potrivit unui bilanţ al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), valoarea totală a pagubelor se ridică la 9.911.000 de lei, din care aproape 6,5 milioane de lei reprezintă pagube la nivelul infrastructurii rutiere, fiind afectaţi 597 kilometri de drum, din care 49 kilometri de drumuri naţionale, 79 kilometri de drumuri judeţene, 103 kilometri de drumuri comunale şi nu mai puţin de 366 kilometri de străzi. În plus, raportul CJSU mai arată că şi agricultura a avut de suferit, deoarece producţia de pe aproape 400 hectare de teren agricol şi de la 23 de sere şi solarii a fost compromisă, paguba înregistrată prin pierderea culturilor fiind de 600.000 de lei.

PAGUBĂ ÎN BUGET Tot în urma intemperiilor de luna trecută, trei familii au rămas fără un acoperiş deasupra capului, deoarece viscolul le-a distrus locuinţele. Cei mai afectaţi au fost locuitorii din partea de nord a judeţului, unde iadul alb a făcut ravagii. „La nivelul infrastructurii localităţii Mihai Viteazu, viscolul şi zăpada au produs pagube în valoare de aproape 300.000 de lei. O gaură uriaşă pentru buzunarul Primăriei. Sincer, este imposibil să acoperim daunele. Trebuie să astupăm găurile cu pământ şi să refacem carosabilul. Dar de unde bani? Nimeni nu ne ajută”, a spus primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Potrivit raportului CJSU, în urma viscolului, au fost afectate şi 23 de unităţi şcolare, paguba fiind de 1,4 milioane de lei.

AJUTOR Subprefectul Constanţei Radu Volcinschi a declarat că, deşi valoarea pagubelor este imensă, autorităţile şi populaţia care au avut de suferit în urma viscolului de la sfârşitul lunii ianuarie vor putea să-şi recupereze pierderile. “Guvernul ne-a solicitat un raport amănunţit cu pagubele înregistrate la nivelului judeţului Constanţa, urmând ca Executivul să trimită această informare la Uniunea Europeană (UE), unde a fost instituit un fond de solidaritate, care va fi pus la dispoziţia ţărilor membre în cazul unor catastrofe naturale majore. Cu alte cuvinte, avem promisiunea că vom primi ajutor de la UE pentru a acoperi daunele înregistrate în judeţul nostru în urma viscolului. Şi nu sunt puţine, în condiţiile în care Constanţa a fost cel mai afectat judeţ dintre cele unde autorităţile au instituit cod roşu de viscol şi ninsori”, a spus Volcinschi. El a adăugat că, în afara reparării drumurilor şi imobilelor afectate de viscol, autorităţile trebuie să mai acopere şi cheltuielile efectuate de autorităţi pentru deszăpezirea drumurilor. “Este necesar să acordăm despăgubiri, pentru că autorităţile locale au bugetele reduse, iar în cazul producerii altor dezastre, nu vor mai putea face faţă situaţiei”, a afirmat Volcinschi.



12