Gaură în stratul de ozon, deasupra României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gaură în stratul de ozon, deasupra României

Monden 29 Martie 2011 / 00:00 1051 accesări

24 de ore periculoase. O porţiune extinsă dintr-un strat de ozon care se subţiază ameninţător de rapid, formată deasupra Polului Nord, va ajunge deasupra Scandinaviei şi Europei de Est, în intervalul 30 - 31 martie. Stratul de ozon, care se subţiază cu o viteză foarte mare şi care se află deasupra Oceanului Arctic, a fost detectat pentru prima dată de o reţea internaţională ce cuprinde 30 de staţii meteorologice de la sol, care măsoară stratul de ozon, montate în regiunile arctice şi subarctice, coordonate de centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu. “Pierderea de ozon se produce încă, cu o viteză foarte mare şi, în momentul de faţă, nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen în următoarele 10-14 zile”, a precizat cercetătorul Markus Rex. Încă se mai recepţionează informaţii privind pierderile de ozon din atmosferă iar o echipă internaţională de cercetători intenţionează să dea publicităţii un comunicat prin care să informeze populaţia cu privire la acest fenomen, în cadrul unei conferinţe de presă ce va fi susţinută la Viena, pe data de 4 aprilie.

Feriţi-vă de soare! Este absolut posibil ca părţile în care stratul de ozon s-a subţiat să se transforme într-o gaură de ozon. “Populaţia ar trebui să fie atentă la acest fenomen însă nu este cazul să se îngrijoreze”, a declarat Gier Braathen, cercetător în cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale. Se recomandă purtarea unor pălării cu boruri largi, folosirea de creme de protecţie solară şi evitarea petrecerii mult timp în aer liber. În ultimele două săptămâni, nivelul de ozon a scăzut cu 50% în zonele cele mai bogate ale stratosferei şi cu 30% în total. Vremea caldă va accentua şi mai mult scăderea stratului de ozon, în următoarele săptămâni. Distrugerea stratului de ozon este cauzată de clorofluorcarbon, cunoscut drept CFC şi folosit la frigidere şi aparatele de aer condiţionat mai vechi, dar şi de alte substanţe ce au fost între timp scoase din uz, în urma Protocolului de la Montreal din 1987, dar care vor persista în stratosferă încă zeci de ani buni de-acum încolo.

Cum să ne ferim de radiaţii în mod natural. Şi accidentul nuclear din Japonia a provocat temeri majore legate de radioactivitate şi de riscurile acesteia pentru sănătate, însă există metode naturale de a ne proteja faţă de nivelul crescut al radioactivităţii. Deşi nivelul radiaţiilor emise în urma accidentului de la centrala nucleară Fukushima este mult mai mic decât cel de la Cernobîl, specialiştii ne sfătuiesc să folosim diverse metode pentru a ne feri cât mai mult posibil de acestea. Consumul de alimente bogate în clorofilă, cum sunt algele marine şi spirulina, care conţin minerale şi antioxidanţi, previne afectarea tiroidei de către radiaţii. Trebuie să se consume în general alimente antioxidante, mai ales cireşe, afine, rodii şi cartofi, care ajută corpul să se cureţe de radicalii liberi şi toxine. Trebuie, totodată, să se consume între şase şi opt pahare de apă filtrată în fiecare zi. Şi ar fi bine să se administreze vitaminele C,E şi D, să se mănânce păpădie şi mentă, pentru că şi acestea ajută la detoxifierea organismului

Taguri articol


12