Gazele liberalizate la stat cresc preţul energiei către cetăţeni! Sau nu?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nedumeriri româneşti

Gazele liberalizate la stat cresc preţul energiei către cetăţeni! Sau nu?

Eveniment 25 Noiembrie 2014 / 00:00 651 accesări

În urma zvonurilor apărute ieri, potrivit cărora creşte prețul gazelor naturale, în special pentru consumatorii care au centrale pe gaz, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat: „Este vorba de o posibilă creştere a preţului la energia termică furnizată consumatorilor casnici din centralele termice. Aceste centrale termice funcţionează în zona eligibilă şi, în mod natural, ar trebui să-şi ia gaze naturale din zona concurenţială, care are un preţ mai mare decât îl au consumatorii casnici, care până în 2021 vor beneficia de un program de creştere etapizată şi nu se pune problema de creştere a preţurilor la acest tip de consumator, ci la consumatorii casnici care sunt discriminaţi, pentru că centralele termice de care aparţin ei sunt obligate să ia gaze naturale de pe piaţa concurenţială la preţul de industrie”. Dacă nu aţi înţeles ce spune şeful ANRE, nicio problemă. Mai nimeni n-a făcut-o. Ca să clarificăm lucrurile: el a adăugat că se pune problema unei modificări legislative care să elimine această discriminare, pentru ca şi consumatorii casnici arondaţi la centralele termice de cartier să beneficieze de acelaşi tratament cu cei care se alimentează direct. Havrileţ a mai spus că, până în acest moment, preţul se situa la acelaşi nivel în privinţa consumatorilor casnici cu cei industriali, dar din această iarnă ar exista o discrepanță, deoarece se liberalizează piaţa non-casnică şi există o diferenţă de la 90 de lei/ MW la consumatorul industrial faţă de 53 de lei/MW la consumatorul casnic. „La începutul lunii, am prezentat în scris la Departamentul de Energie, am lucrat împreună, suntem într-o colaborare, cred că în această săptămână, va ieşi o formă de ordonanţă de urgenţă modificată, de aducere la acelaşi numitor a consumatorilor casnici indiferent de unde îşi iau energia”, a spus Havrileţ.

TRADUCERE LIBERĂ Concret, în traducere liberă, „ în momentul în care centralele termice care furnizează energie şi apă caldă consumă gaze la preţul concurenţial cu cel de la industrie”, asta înseamnă, potrivit calculelor ANRE, că preţul de producţie la gicacalorie ar putea să crească între 28 şi 35% şi, evident, să se reflecte în preţul final.

CREŞTE PREŢUL LA ENERGIE PRIN... GAZE Preşedintele comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat, ieri, că există eventualitatea creşterii preţului la energie termică de la 1 ianuarie 2015, pentru consumatorii casnici racordaţi la sistemul centralizat, arătând că ANRE propune adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru a nu exista acest risc. "Vorbim doar de eventualitatea creşterii preţului la energie termică, nu gaze naturale. Gazele naturale nu vor avea la consumatorii casnici nicio creştere. La energie termică există acest risc pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat întrucât până la 31 decembrie aveau acelaşi statut ca şi consumatorul casnic obişnuit, adică cei care se încălzeau cu centrală termică de apartament. De la 1 ianuarie, liberalizându-se preţul la gaze naturale pentru industrie, producătorii mari de energie termică, spre exemplu Electrocentrale Bucureşti, cuprinşi în zona de industrie, ar trebui să plătească preţul pieţei libere. Preţul pieţei libere este undeva între 89-90 lei pe Megavatt/ oră, preţul reglementat în zona captivă, unde este consumatorul casnic, este în jur de 51-52 lei, adică este un preţ mai mic în zona captivă cu vreo 40 de lei. Ca să nu se transfere acest preţ mai mare cu 40% de la 1 ianuarie la consumatorul casnic racordat la sistemul centralizat, pentru că el nu are nicio vină, tot consumator casnic este, atunci este nevoie, şi acest lucru a fost prezentat astăzi în raportul ANRE, Autoritatea propune să modifice Guvernul printr-o Ordonanţă de urgenţă părecizarea din calendarul de liberalizare aferentă consumatorului casnic care se alimentează cu căldură din sistemul centralizat", a spus Iancu, deputat PSD. El a arătat că această ordonanţă este în discuţie la Departamentul pentru energie şi că ea ar prevede exceptarea marilor producători, cum este Electrocentrale Bucureşti, de a plăti un preţ mai mare şi trecerea lor în calendarul de până în 2021, ca şi consumatorul casnic.

CONCLUZIE ROMÂNEASCĂ În concluzie: ai căldură de la stat, statul consideră că iei gaze din piaţa în care el concurează cu industria şi trebuie să te ardă... la preţ desigur. Pe de altă parte, tot statul consideră că eşti discriminat dacă eşti ars şi, drept urmare a acestui fapt, se va construi o ordnanţă de urgenţă care să îndrepte lucrurile. Tare, nu?

Taguri articol


12