Gazele pentru Europa, la mîna Turciei, Poloniei şi Lituaniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gazele pentru Europa, la mîna Turciei, Poloniei şi Lituaniei

Justiție 22 Ianuarie 2009 / 00:00 435 accesări

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, ieri, că importul de gaze ruseşti a fost reluat, atît pe la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare), cît şi pe la Isaccea (Tulcea), astfel încît în România nu mai este situaţie de urgenţă.

„În cursul dimineţii de azi (miercuri - n.r) importul de gaze din Rusia a fost reluat, în ţară intrînd trei milioane de metri cubi pe zi, din care 1,4 milioane prin Medieşu Aurit şi 1,6 milioane prin Isaccea”, a spus Videanu. El a adăugat că nu sînt solicitări din partea consumatorilor industriali pentru importul unei cantităţi mai mari. “Trei milioane de metri cubi de gaze este cantitatea solicitată în acest moment de către importatorii de gaz. Nu sînt solicitări de repornire din partea industriei”, a spus Videanu. Anterior sistării importurilor, Rusia furniza României 2,5 milioane metri cubi de gaze prin staţia Medieşul Aurit şi 4,7 milioane metri cubi prin Isaccea 2. Oficialul a adăugat că populaţia nu a avut de suferit în perioada în care importul de gaze a fost suspendat şi inclusiv industria a fost sprijinită în acest interval. El a adăugat că România mai are rezerve în depozite de 1,87 miliarde metri cubi de gaz, la un consum zilnic de 48-49 milioane metri cubi. “Înlocuirea gazelor cu combustibili alternativi nu a produs niciun fel de pierderi în sistem”, a spus Videanu.

Turcia vrea 15% din gazele naturale care vor tranzita gazoductul Nabucco

Turcia vrea să păstreze 15% din gazul natural care va fi transportat prin gazoductul Nabucco, la construcţia căruia va participa şi România, însă partenerii europeni au refuzat pînă acum această cerere, a declarat, ieri, un oficial din Ministerul Energiei din Turcia. Lipsa hotărîrii în rezolvarea unor probleme, precum asigurarea cantităţilor de gaze naturale pentru transport, au întîrziat proiectul, însă Turcia şi partenerii săi speră să ajungă la un acord pînă la sfîrşitul lunii, a adăugat oficialul turc sub protecţia anonimatului. Celelalte părţi implicate în proiect alături de autorităţile de la Ankara, respectiv România, Bulgaria, Ungaria, Germania şi Austria, vor ca Turcia să servească doar ca ţară de tranzit fără să poată folosi vreo parte din gazul transportat. “Turcia insistă asupra problemei dar consorţiul (care construieşte gazoductul - n.r.) şi UE se împotrivesc. Turcia trebuie să aibă în vedere siguranţa livrărilor sale”, a precizat oficialul. Gazoductul Nabucco, sprijinit de UE, vizează transportul, anual, a circa 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din zona Mării Caspice către state din Europa. Costurile de construcţie sînt evaluate la aproximativ 12 miliarde de euro.

Nord Stream va deveni operaţional în prima parte a anului 2011

Gazoductul Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, tranzitînd Marea Baltică, va deveni operaţional în prima parte a anului 2011, a declarat Vladimir Chizhov, ambasadorul Rusiei în UE, pentru EUobserver. Totodată, Franţa ar urma să se alăture Germaniei în susţinerea proiectului, a adăugat el. „Proiectul Nord Stream va fi accelerat şi cred că la începutul lui 2011 va putea furniza gaze naturale. Porţiunile de pe uscat ale gazoductului sînt deja construite, iar amplasarea secţiunii maritime va începe în primăvară”, a spus Chizhov. Companiile germane E.ON şi BASF sînt printre principalii acţionari ai consorţiului care construieşte gazoductul, însă Germania nu a reuşit să depăşească obiecţiile politice ale unor state estice, ca Polonia sau Lituania, care consideră că Nord Stream va oferi Rusiei posibilitatea de a le sista aprovizionarea cu gaze naturale în cazul unei dispute bilaterale. “Unul dintre principalele obiective ale Rusiei este implicarea Franţei, pentru a avea o mai largă coaliţie în Europa, nu doar Germania”, consideră Pierre Noel, analist la Consilul European pentru Relaţii Externe. Totodată, în viziunea Rusiei, întreruperea furnizării de gaze naturale către Europa, în urma disputei cu Ucraina, va creşte susţinerea şi pentru proiectul South Stream. “South Stream, odată terminat, va forma, împreună cu Nord Stream, un cerc de securitate energetică”, a precizat Chizhov. South Stream vizează transportul gazelor naturale din zona Mării Caspice către România, Bulgaria, Grecia, Austria, Ungaria, Slovenia, respectiv Italia, şi se află în competiţie directă cu Nabucco, gazoduct susţinut de UE care ar urma să tranziteze România. Totuşi, proiectul Nabucco are nevoie de asigurarea livrărilor de gaze naturale din Turkmenistan pentru a deveni viabil economic.



12