Gazele, prea scumpe! Liberalizarea, amânată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Calendarul ilegal al lui Emil Boc

Gazele, prea scumpe! Liberalizarea, amânată

Eveniment 17 Septembrie 2014 / 00:00 770 accesări

GATA CU VORBA! Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii, a declarat ieri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. „Problema suportabilităţii preţului gazelor de către populaţie devine îngrijorătoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final, conform calendarului, dar vrem să prelungim termenul. Suntem în momentul în care trebuie să începem să propunem măsuri“, a spus oficialul de stat. El a precizat că sunt necesare astfel de mutări, având în vedere că, în ultimii doi ani, salariul mediu pe economie a scăzut, în timp ce preţul final la gaze naturale a crescut cu 16%. Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a prețului gazelor pentru populație, precum şi menținerea, până cel puțin la 1 iulie 2016, a prețului actual al gazelor produse intern. Potrivit unor declaraţii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discuţie de la CE a avut un rezultat bun, chiar dacă nu s-a ajuns încă la o concluzie; el nu a exclus posibilitatea ca, în cele din urmă, România să ajungă la Curtea Europeană de Justiție, ca să-și apere poziția. „O direcție a CE a luat o decizie, care spune că acest calendar, agreat de Emil Boc cu cei de la FMI, este ilegal. Deci eu nu pot să aplic în România ceva ce o parte din Comisie, care a fost la masa de discuţii şi a negociat programul, îmi spune că este ilegal“, spunea ministrul de resort.

CINE ARE DREPTATE? Nicolescu a mai explicat ieri că în procedura de infringement declanşată împotriva României se arată că liberalizarea nu se face în mod corect, în sensul că se dă prioritate consumatorului casnic la gazul din producția internă: „Pentru a amâna aplicarea majorării preţului la gaze, de la 1 octombrie, Guvernul va trebui să emită o hotărâre, iar mai apoi o amânare de câţiva ani. Asta va necesita modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale“. Calendarul de liberalizare a prețului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca procesul să se încheie la 31 decembrie 2018. În cazul în care Nicolescu câștigă lupta, liberalizarea va fi prelungită până la 1 iulie 2021. România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri ceva mai mari. Aproximativ 60% dintre utilizatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% cumpără gaze la preţ reglementat.

Ce înseamnă liberalizarea

Directorul general al Gaz Sud, Alexandru Bucșă, explica recent ce înseamnă liberalizarea și ce „avantaje“ are: „Astăzi, prețul este reglementat, ceea ce înseamnă controlat, ceea ce înseamnă mic. Lumea se întreabă așa: când prețul o să fie foaaaarte mare, nu-i așa că clientul va avea posibilitatea să aleagă între zece furnizori care vând de la foarte scump la foarte foarte foarte scump? Răspunsul este DA, dar unde e avantajul? Azi cumperi cu 80 lei/MWh, mâine iei cu 110 și apoi cu 113. Care-i avantajul? Niciunul“. El aprecia că România poate amâna liberalizarea, în condițiile în care nu are nevoie de gaze de import.



12