Gazoductul South Stream, o moştenire periculoasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Părăsit de ruşi, preluat de români?

Gazoductul South Stream, o moştenire periculoasă

Eveniment 11 Decembrie 2014 / 00:00 443 accesări

Răsturnare de situaţie în cazul gazoductului South Stream, un proiect despre care au apărut multe controverse. Vladimir Putin anunţa, zilele trecute, că Rusia renunţă la proiectul gazoductului ruso-italian, care implica şapte state membre şi care trebuia să securizeze aprovizionarea UE, tazxând decizia Comisiei Europene (CE) ca fiind rău-voitoare şi discriminatorie. CE şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia. CE a apreciat că aceste înţelegeri încalcă legislaţia UE, care stipulează că gazoductele nu pot aparţine companiilor care se ocupă cu extracţia gazelor naturale. Gazprom deţinea 50% din South Stream Transport, care urma să construiască gazoductul. Ceilalţi acţionari erau grupul italian Eni, cu o participaţie de 20%, EDF din Franţa şi Wintershall din Germania, fiecare cu o participaţie de câte 15%. Proiectul gazoductul South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către ţările din sudul şi centrul Europei.

UE ia acum în calcul mai multe variante pentru gazoductul South Stream, una dintre acestea fiind transportarea gazului din Azerbaidjan prin Turcia, în condiţiile în care România, Bulgaria şi Grecia au semnat un acord de cooperare în domeniu, relatează AFP. "Avem de gând să înfiinţăm un comitet director pentru a identifica şi rezolva eventualele probleme ridicate de construirea Coridorului Sudic", a declarat Marcos Sefcovici, vicepreşedinte al Comisiei pentru energie, citat de AFP. El a afirmat că Azerbaidjanul şi Turcia au cerut UE lansarea acestei iniţiative, pentru a fi sigure că Europa va contribui la proiectul Coridorului Sudic şi a precizat că cele două state au dat "asigurări ferme" în ceea ce priveşte implicarea lor în construirea acestui gazoduct, care ar trebui "să aducă gazul la frontiera europeană până în 2020".

În paralel, săptămâna trecută, Rusia şi-a manifestat dorinţa de a construi, împreună cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia către Turcia.



12