Compania rusă Gazprom a anunțat duminică începerea lucrărilor pentru construcția gazoductului TurkStream, ce va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagră, un proiect simbolic pentru reconcilierea dintre cele două țări și care este considerat la Moscova unul de perspectivă pentru aprovizionarea Uniunii Europene cu gaze rusești, relatează AFP.
'Construcția gazoductului TurkStream a început în Marea Neagră, aproape de coastele rusești (...) Realizarea proiectului se desfășoară conform planului și consumatorii noștri turci și europeni vor avea până la sfârșitul anului 2019 o nouă rută sigură pentru importul gazului rusesc', a menționat într-un comunicat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.
Acest proiect energetic a fost anunțat la sfârșitul anului 2014, când în plină criză ucraineană s-a luat decizia abandonării proiectului South Stream, gazoduct care ar fi legat, tot prin Marea Neagră, Rusia de Bulgaria, de unde s-ar fi separat în două conducte către Austria și Italia, dar inițiativa a fost blocată de Uniunea Europeană.
Demararea proiectului TurkStream a fost însă amânată de criza survenită în relațiile ruso-turce, după ce în noiembrie 2015 un avion militar rus a fost doborât la frontiera siriano-turcă.
Dar președinții rus și turc, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au confirmat miercuri după întrevederea avută la Soci că țările lor și-au normalizat complet relațiile bilaterale, un proces început vara trecută și care a condus inclusiv la restabilirea relațiilor economice.
Gazoductul TurkStream va fi compus din două conducte care vor avea fiecare o capacitate de transport de 15,75 miliarde de metri cubi anual.
Obiectivul Rusiei este ca prin aceste conducte să aprovizioneze nu doar Turcia, ci și Uniunea Europeană evitând teritoriul Ucrainei, chiar dacă implementarea acestei idei este încă incertă în lipsa unui acord cu blocul comunitar și a precedentului cu eșecul South Stream.