Gazprom ar putea cere statului să îi cofinanţeze investiţiile în 2009, deoarece vrea ca acestea să avanseze cu 12%, la nivelul record de 920 de miliarde de ruble (32,84 miliarde de dolari), a spus, miercuri, preşedintele companiei, Aleksei Miller. ”Ne menţinem planurile pentru 2009, în ceea ce priveşte proiectele-cheie. Am putea atrage o serie de fonduri de la stat”, a declarat Miller. Aproape un sfert din investiţiile de anul viitor vor fi destinate proiectelor din peninsula Iamal. ”În 2009 vrem să investim în proiectele din Iamal aproape 210 miliarde de ruble, iar în următorii ani, ponderea investiţiilor din Iamal se va extinde la o treime”, a spus Miller.
Miercuri, conducerea Gazprom s-a întîlnit cu guvernul regional din Iamal, pentru demararea lucrărilor de construcţie a conductei Bovanenkovo-Uhta, care va transporta gaze naturale din Iamal în sistemul rusesc centralizat de distribuţie de gaze naturale. Pentru Gazprom, Iamal reprezintă izvorul principal pentru producţia viitoare de gaze naturale, în condiţiile în care producţia din vestul Siberiei scade. Zăcămintele din Iamal şi din estul Siberiei vor reprezenta, pînă în 2020, jumătate din producţia celei mai mari companii de gaze naturale din lume. Pînă în 2030, aceste zăcăminte vor produce anual 360 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, adică dublu faţă de cantitatea pe care Gazprom o exportă în prezent. ”Acesta este cel mai ambiţios proiect energetic din istoria modernă a Rusiei. Rezervele bogate din Iamal nu pot fi subestimate”, a declarat prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov, care este şi preşedinte al consiliului director al Gazprom. Planul de investiţii al Gazprom pentru 2008 fusese aprobat de stat la 821,66 miliarde de ruble, incluzînd şi cheltuieli de capital de 531,2 miliarde de ruble şi 290,46 miliarde de ruble pentru investiţii pe termen lung. Gazprom, care furnizează un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, revizuieşte de obicei atît cheltuielile de capital, cît şi necesarul pentru investiţii, uneori chiar şi de trei ori pe an. Gazprom arată că proiectele sale s-au scumpit, din cauza creşterii preţurilor materialelor de construcţii şi serviciilor. Gazprom revizuieşte, de asemenea, necesarul pentru investiţiile financiare pe termen lung, în contextul achiziţiilor agresive de active.
Unii dintre analişti au criticat Gazprom că acordă prioritate tranzacţiilor cu capital în defavoarea altora, de care este mare nevoie pentru susţinerea şi majorarea producţiei de gaze naturale. Programul de investiţii al Gazprom trebuie aprobat de stat, iar o majorare suplimentară a cheltuielilor ar putea genera presiuni suplimentare asupra inflaţiei accentuate. Cheltuirea fondurilor de stat pentru cofinanţarea investiţiilor ar putea, de asemenea, fi pusă sub semnul întrebării, având în vedere faptul că guvernul este preocupat să păstreze miliardele de dolari de care are nevoie, ca să susţină economia şi rubla şi ca să ajute companiile de stat să îşi plătească datoriile făcute în străinătate.
Ex foto - Preşedintele companiei Gazprom, Aleksei Miller