Gemeni aduşi pe lume... la spitale diferite!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incidente medicale trase la indigo Naştere inedită extrem de controversată

Gemeni aduşi pe lume... la spitale diferite!

Eveniment 13 Septembrie 2012 / 00:00 531 accesări

În luna august, paginile ziarelor făceau cunoscut un incident mai puţin întâlnit în lumea medicală, o femeie din localitatea sibiană Brădeni aducând pe lume gemeni, în spitale diferite din judeţ, unul din Agnita şi celălalt din municipiul Sibiu. S-a spus că pacienta n-ar fi ştiut că sarcina este gemelară, ea fiind pregătită pentru un singur copil. N-a fost aşa. După naşterea primului copil, de aprox. 2 kilograme, au intervenit complicaţii, din cauza poziţiei celui de-al doilea copil, atât mama, cât şi fătul fiind în pericol, astfel că medicii au decis s-o transporte pe femeie la Spitalul Judeţean Sibiu. Aici, femeia a născut al doilea copil, de 2,5 kg, prin cezariană. Atât copiii cât şi mama au trecut cu bine momentul.

DUPĂ O LUNĂ, ŞI LA CONSTANŢA... O situaţie aproape trasă la indigo s-a petrecut la Constanţa. O gravidă în 35 de săptămâni, din localitatea Hârşova, s-a prezentat la spitalul din localitate în noaptea de 11 spre 12 septembrie (în jurul orei 0.30), acuzând dureri abdominale. Potrivit managerului Spitalului Hârşova, ec. Mihai Adrian, medicul de gardă, specialist în pediatrie, a decis ca pacienta să rămână sub supraveghere medicală, fapt care s-a şi întâmplat. „În jurul orei 3.00, s-a produs brusc travaliul, fiind tot mai evident momentul naşterii. Ea a adus pe lume un copil de 2 kilograme, însă cel de-al doilea era poziţionat transversal, astfel că medicul de gardă, pe care eu îl consider ca şi importanţă într-un spital exact cum este ministrul Sănătăţii în sistem, a decis ca pacienta să fie transferată la Constanţa”, a declarat managerul Spitalului Orăşenesc Hârşova. Tot potrivit lui, ambulanţa solicitată pentru transferul gravidei şi al primului copil a ajuns la Hârşova în jurul orei 8.00, ieri, astfel că cei doi au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa în jurul orei 9.30. Medicii Clinicii de Obstetrică Ginecologie ai SCJU erau deja informaţi de caz, aşa că aşteptau pacienta în sala de operaţie, ulterior ea fiind supusă intervenţiei de cezariană. „Am aflat că pacienta a adus pe lume şi cel de-al doilea copil la ora 10.00 şi că sunt bine cu toţii”, a mai spus ec. Mihai Adrian. El a explicat că cel de-al doilea copil nu avea cum să fie adus pe lume la Hârşova întrucât competenţa spitalului este mult prea mică pentru asemenea cazuri. „Suntem spital de rang 4, aşa că avem competenţe doar pentru obstetrică fiziologică (naşteri fără probleme - n.r.). Tocmai pentru asta medicul de gardă a decis transferul la Maternitatea din Constanţa (ea fiind de nivel III, competenţe maxime în ceea ce priveşte patologia în obstetrică şi ginecologie - n.r.), a spus ec. Mihai Adrian.

CONTROVERSE În vreme ce managerul Spitalului Orăşenesc Hârşova este convins că medicul de gardă a procedat cât se poate de corect în cazul pacientei cu sarcină gemelară, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că spitalul din Hârşova nu are competenţe în intervenţia în sarcinile gemelare, iar în opinia sa, pacienta ar fi trebuit trimisă, de la bun început, la SCJU. „Maternitatea din Constanţa este de nivel I, deci are competenţe să intervină atât în sarcini fără probleme, cât şi în cele cu mari probleme”, a spus dr. Dina. Dar pentru a vedea exact ce s-a întâmplat, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu a declarat că astăzi va fi declanşată o anchetă la Spitalul Hârşova, anchetă care va urmări, pas cu pas, cazul pacientei.

FEMEIA SE AFLĂ LA CEA DE-A CINCEA NAŞTERE, IAR PE PARCURSUL ULTIMEI SARCINI, GEMELARE, EA NU A CĂLCAT PE LA DOCTOR, FAPT CARE AR FI PREÎNTÂMPINAT ASEMENEA INCIDENT

PACIENTA, ÎN MARE PERICOL? Ce s-ar fi întâmplat dacă pacienta ar fi avut grave probleme de sănătate care presupun, printre altele, şi o pierdere masivă de sânge (risc menţionat în literatura de specialitate)? Răspunsul a venit din partea directorului executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, el precizând că unitatea sanitară de la Hârşova tocmai ce a fost amendată cu 200 de milioane de lei vechi, pentru că, prin deficienţele ce au fost constatate în urma unui control, de zilele trecute, ale inspectorilor DSPJ, sănătatea celor care treceau pragul unităţii sanitare era pusă în pericol. Mai exact, explică dr. Dina, „conducerea spitalului orăşenesc nu a reuşit să îndeplinească sarcinile din planul de conformare impus, un aspect extrem de grav fiind acela de neamenajare a unui punct de transfuzii, în condiţiile în care spitalul are în alcătuire secţii de chirurgie şi ginecologie”. „Ce se întâmplă dacă în timpul unei intervenţii pacienţii pierd foarte mult sânge, ştiut fiind faptul că întotdeauna trebuie să existe unele rezerve de sânge atunci când are loc o asemenea intervenţie?”, întreabă directorul executiv al DSPJ. Totodată, spune dr. Dina, tot în urma controlului inspectorilor DSPJ, au fost descoperite şi deficienţe la blocul operator, toate aceste probleme întâlnite fiind în detrimentul pacienţilor unităţii sanitare.



12