Aventura în politică a „generalului fără armată“, așa cum mai este cunoscut fostul vicepremier Gabriel Oprea, despre care se spune că deține un grad militar înalt fără să fi condus măcar un pluton de militari în întreaga lui viață, a ajuns aproape de final. Anchetat în două dosare penale, Oprea a anunțat, vineri, că demisionează din UNPR, formațiune pe care a înființat-o în urmă cu mai mulți ani. Și asta nu este tot. Oprea a adăugat că, până în toamnă, va activa ca senator independent, iar la finalul mandatului se va retrage definitiv din politică. „În politică este important să rămâi fidel propriilor principii. Pe această idee s-a bazat apariția UNPR pe scena politică. Timp de aproape 6 ani am condus UNPR respectând aceste principii. La Putere sau în Opoziție, am făcut ceea ce a fost bine pentru România și nu ceea ce a fost util pentru mine sau pentru partid. UNPR a sprijinit România în ultimii 6 ani și a asigurat stabilitate politică, într-o perioadă economică grea la nivel mondial. UNPR a susținut guverne fără să negocieze avantaje și privilegii. Singurele condiții pe care le-am pus partenerilor noștri au fost legate de protejarea drepturilor cetățenilor români și în special ale militarilor și de tratarea cu responsabilitate a tuturor aspectelor ce țin de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională“, a scris Oprea pe contul său de Facebook.
ASCENSIUNEA LUI OPREA
Ascensiunea generalului cu patru stele Gabriel Oprea a fost fulminantă. Dacă la mijlocul anilor '90 era un simplu aghiotant al fostului „Luceafăr al Huilei“ Miron Cozma, în 2001, Gabriel Oprea primea gradul de general cu o stea, după ce, anterior, obținuse titlul de doctor în drept. Apoi, printr-un decret prezidențial din 1 decembrie 2008, Oprea a fost înaintat în gradul de general-locotenent (cu 3 stele) în retragere în Ministerul Apărării, iar la 22 octombrie 2009 a fost înaintat în grad, devenind general cu patru stele în retragere. Cum și în baza căror merite i-au fost acordate lui Oprea gradele de general rămâne un mister. Cert este că fostul președinte al UNPR a urcat rapid treptele carierei.
„ȘEFUL MAFIEI PERSONALE A LUI NĂSTASE“
În politică și în administrație, „generalul Oprea“ le-a făcut pe toate. În administrație, a fost prefect al Bucureștiului, parlamentar în mai multe mandate, ministru al Apărării și al Afacerilor Interne, vicepremier și chiar prim-ministru interimar în vara lui 2015, când fostul premier Victor Ponta s-a operat la picior în Turcia. În plan politic, fostul vicepremier a fost un om alunecos și a jucat cu mai toate taberele politice. Fost membru important al PSD, Oprea și-a făcut propriul partid în 2010 (Uniunea Națională pentru Progresul României), după ce, în 2009, social democrații i-au retras sprijinul politic. Încă de la înfiinţare, UNPR a fost un partid-refugiu pentru tot felul de politicieni, cum ar fi resturile de la PP-DD, sau pentru cei cu probleme penale, printre cei mai cunoscuți fiind Şerban Mihăilescu (Miky Şpagă), Monica Ridzi sau fostul ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme. O legătură aparte a avut-o Oprea cu fostul președinte Traian Băsescu. Dacă în 2004 Băsescu îl numea „șeful mafiei personale a lui Adrian Năstase“, câțiva ani mai târziu, după ce UNPR și PDL au format o alianță, Oprea a fost reevaluat și a devenit în ochii fostului președinte un politician curat și respectabil.
DECĂDEREA UNUI DEMNITAR DE LUX...
Decăderea „generalului fără armată“ a fost declanșată în noaptea de 20 octombrie 2015, când polițistul Bogdan Gigină de la Serviciul Circulație, aflat în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, a murit după ce a căzut într-o groapă adâncă. De la acel accident s-a descoperit că Oprea a abuzat de funcția sa și de banii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Așa s-a descoperit și că Oprea era un înalt demnitar care trăia în lux: limuzine la scară, gărzi de corp și jacuzzi. Într-unul din dosarele sale, deschise după evenimentul din octombrie 2015, procurorii l-au acuzat pe Oprea, printre altele, că a cumpărat, din fondurile operative ale serviciului secret de la MAI, un autoturism de serviciu de lux și l-a folosit în interes personal, plus o cabină jacuzzi și câteva canapele confortabile din piele. Totodată, DNA a anunțat în februarie că Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu și în dosarul „Girofarul“, pentru că ar fi folosit ilegal echipaje ale Poliţiei Rutiere pentru deplasări.