Cercetătorii britanici au anunţat că au realizat o schiţă de secvenţiere a genomului grâului, ceea ce reprezintă o etapă importantă pentru creşterea producţiilor obţinute din această cereală, considerată esenţială pentru alimentaţia mondială. Secvenţele de genom ce au fost publicate oferă cercetătorilor şi producătorilor acces la 95% din genele plantei de grâu, se afirmă în comunicatul emis de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), care a finanţat acest studiu. Genomul grâului este de cinci ori mai mare decât genomul uman şi reprezintă o provocare imensă pentru oamenii de ştiinţă. Secvenţele genomului reprezintă o unealtă importantă atât pentru cercetători, cât şi pentru producători.
Oamenii de ştiinţă au secvenţiat deja, în trecut, genomurile altor plante de cultură: orez, soia şi porumb. Această reuşită a cercetătorilor britanici va putea fi utilizată pentru a identifica mai repede diferenţele dintre două varietăţi de grâu şi pentru a repera anumite caracteristici considerate utile, precum rezistenţa la secetă sau la boli. Genele astfel identificate vor putea fi utilizate fie de către selecţia asistată, pentru ameliorarea varietăţilor cultivate, fie de către transgeneză, pentru obţinerea unor plante modificate genetic. Rezultatele acestui studiu finanţat din fonduri publice au fost publicate pentru a permite, totodată, unui număr cât mai mare de cercetători să lucreze într-un domeniu ce ar putea, potrivit autorilor, să îmbunătăţească randamentul şi rezistenţa culturilor de grâu în faţa bolilor, secetei şi a insectelor dăunătoare. Cercetătorii britanici au lucrat pe varietatea Chinese Spring, considerată ”şoarecele de laborator pentru cultura de grâu”. Descoperirea reprezintă o etapă esenţială pentru secvenţierea completă a genomului grâului.