„Genul: feminin”, recurs la normalitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Genul: feminin”, recurs la normalitate

Cultură 19 Martie 2010 / 00:00 1162 accesări

Într-o societate mercantilă, dominată de imagine, prin care se ridică la rang de valoare superficialitatea şi vulgaritatea, artistul plastic Lelia Rus Pîrvan lansează provocarea: reconsiderarea feminităţii. Demersul său creativ, expoziţia „Genul: feminin”, presupune, în fond, întoarcerea la normalitate. Astfel, artistul demonstrează că vibrează la problemele societăţii şi nu sălăşluişte în turnul său de fildeş.

Prima expoziţie personală, de desen, sculptură şi fotografie, semnată de Lelia Rus Pîrvan, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa şi găzduită de cele patru săli generoase ale Muzeului de Artă, reprezintă concretizarea practică a lucrării sale de doctorat, „Forma feminină între premise teoretice şi rezolvări personale”, coordonată de prof. univ. dr. Mihai Mănescu. Vernsajul expoziţiei, un eveniment artistic de ţinută, a fost prefaţat de un moment coregrafic, gândit special de Stela Cocârlea şi având-o ca protagonistă pe Luana Luban. „Naşterea este poarta de intrare în această lume. Arta de a fi femeie, feminitatea, este rezultatul unei stranii alchimii. Drumul feminităţii nu se reduce la centimetri, la cei 60-90-60. Feminitatea trece prin maternitate sau prin acceptarea acestei idei, de acea feminitatea nu este afectată de vârstă, din contră, timpul o amplifică”, a precizat coregrafa Stela Cocârlea, care a mărturisit că se regăseşte în lucrările Leliei Rus Pîrvan.

Vernisajul expoziţiei, care a avut loc miercuri seară, a fost susţinut de criticul de artă Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă. Sculpturile sale cu reprezentări ale sânilor sau cu mai multe rânduri de sâni, deasupra cărora se află mâna, reflectă, după cum a subliniat criticul de artă, acel prototip al ideii de feminitate din Grecia elenistică - reprezentativă fiind lucrarea descoperită la Efes, reprezentând-o pe zeiţa Artemis, cu mai multe rânduri de sâni - şi subliniază „un gest de protecţie, de rugă, dăruire şi sacrificiu”.

„Foarte multe dintre femeile care apar la TV şi în presa scrisă sunt femei care, poate, au prea puţin de spus şi mai mult de arătat”, consideră Lelia Rus Pîrvan. Artista aduce, prin această expoziţie, un omagiu femeii care gândeşte, îşi pune întrebări şi care reprezintă mai mult decât un decolteu şi pantofi cu toc cui - făcând trimitere la predecesoarele sale care au luptat pentru drepturile femeiii precum: Sofia Nădejde sau Cecilia Cuţescu-Storck. Ea a folosit experienţa personală a maternităţii - este mama micuţei Marta Sofia, în vârstă de un an şi jumătate - pentru a crea. Lelia le face concurenţă artiştilor fotografi, prezentând fotografii alb - negru, care reflectă frumuseţea corpului feminin, aşa cum a fost ea surprinsă de maeştrii Antichităţii.

Iubitori de artă, de o aleasă calitate - distinşi artişti plastici, profesori universitari, secretari artistici şi literari - i-au fost alături Leliei Rus Pîrvan, la prima expoziţie personală.

Taguri articol


12