Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, ieri, că va face demersuri pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în vederea scurtării perioadei de interimat de la serviciile de informaţii, dar şi a constituirii unei comisii de anchetă în cazul Omar Hayssam: "Este o ocazie foarte bună pentru a avea un punct de vedere al Parlamentului, al Guvernului, al CSAT şi al preşedintelui şi să luăm o decizie pentru a nu mai continua această goană după imagine pe care unii şi altii o au”. El consideră necesar ca în această sesiune şeful statului să prezinte în Parlament Strategia de Securitate, mai ales că “sîntem în faţa celei mai grave crize din sistemul de securitate naţională şi prima obligaţie pe care o avem este să clarificăm toate circumstanţele legate de dispariţia lui Omar Hayssam, care a generat şi demisiile în lanţ ale şefilor serviciilor de informaţii din România. Este extrem de nebulos modul cum acesta a fost declarat bolnav pe moarte, de ce justiţia, procurorii şi Ministerul Justiţiei nu au luat măsuri pentru interzicerea părăsirii ţării şi cum este posibil ca cineva care timp de un an de zile a fost considerat teroristul numărul unu să poată să scape de sub supravegherea unei armate de servicii de informaţii".
Liderul social-democrat consideră că această situaţie este "foarte neclară" şi impune constituirea imediată a unei comisii parlamentare de anchetă, PSD urmînd să facă demersurile necesare: "Cerem şi celorlalte formaţiuni să ni se alăture, pentru că nu putem să lăsăm ca un asemenea eveniment de o gravitate deosebită, neelucidat pînă la ultimul amănunt”. În opinia sa, "e o situaţie fără precedent să vezi principalele servicii de securitate fără conducere". La rîndul său, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, social-democratul George Maior, a declarat că dispariţia lui Hayssam constituie o greşeală care s-ar putea dovedi fatală, iar, în acest context, demisiile şefilor de servicii secrete sînt fireşti. Senatorul PSD a apreciat ca fiind "fireşti" demisiile şefilor SRI, SIE şi DGIPI sînt, în contextul confuz legat de eliberarea şi dispariţia lui Hayssam, menţionînd, pe de altă parte, că acest ultim episod legat de omul de afaceri sirian ar putea fi "o greşeală fatală". Maior a apreciat că actualele "fenomene de tensiune" existente în întregul sistem naţional de securitate, începînd cu Ministerul Apărării Naţionale şi terminînd cu serviciile de informaţii, şi "turbulenţele" generate atît de factori obiectivi, cît şi de factori subiectivi, se pot dovedi nocive datorită faptului că survin înainte de aderarea României la UE, cînd abordările unor crize ar trebui să fie, dimpotrivă, "raţionale", pentru evitarea unor "şocuri".
PSD îi cere lui Băsescu să demaşte clanurile politizate din structurile de informaţii
Liderul PSD Mircea Geoană îi cere lui Băsescu să nu se mai limiteze la "ridicarea unor probleme fără să vină după aceea şi cu exemple" şi să demaşte clanurile politizate din instituţiile care acţionează în domeniul siguranţei naţionale. Şeful statului a declarat, ieri, că există încă "structuri ale statului ticăloşit" care acţionează în viaţa de zi cu zi, că sînt încă infractori care scapă şi că se manifestă încă în instituţii "tentaţia de a răspunde la comenzi politice" şi "tentanţia de a se considera clanuri". “Preşedintele Băsescu s-a specializat în ridicarea unor probleme fără să vină după aceea şi cu exemple, şi cu măsuri. Dacă există grupuri de interese în jurul premierului Tăriceanu, dacă există clanuri politizate la nivelul serviciilor şi al structurilor de forţă ale statului român, ele trebuie demascate fără întîrziere. Nu este posibil ca în aceste structuri să existe aşa ceva. Dar, tentaţia pe care şi preşedintele Băsescu, şi premierul Tăriceanu o au, să se joace cu teme de interes naţional în scopul de a marca puncte de imagine în relaţia cu alegătorii, această frivolitate a temelor alese pentru a marca puncte de imagine, nu este un lucru sănătos pentru democraţia românească şi pentru buna funcţionare a instituţiilor statului”, a declarat liderul PSD. El consideră că afirmaţii ca aceea pe care a rostit-o Băsescu în faţa absolvenţilor de la Academia de Poliţie creează un sentiment de lipsă de încredere din partea cetăţenilor în instituţiile statului: “Asistăm, de fapt, la un joc politic, la o decredibilizare accelerată a tuturor instituţiilor fundamentale ale statului. Presa este o instituţie fundamentală a democraţiei. Armata este o instituţie, şi ea este pe cale să fie demontată datorită scandalurilor nesfârşite care au loc la nivelul coaliţiei. Probabil că va urma şi Biserica. Dacă mergem în ritmul ăsta, vom vedea şi nişte tineri politicieni, care eventual au colaborat şi ei, ca şoimi ai patriei, fiind recrutaţi la 12-14 ani de fosta securitate”.