Geoană l-a detronat pe Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Turul 2 Exit-poll

Geoană l-a detronat pe Băsescu

Eveniment 07 Decembrie 2009 / 00:00 18706 accesări

Românii au participat în număr neaşteptat de mare la vot pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani. Dacă, în 2004, în turul doi al alegerilor se prezentau la vot mult mai puţini români decât în primul scrutin, în 2009, în turul doi s-au prezentat la urne 56,99% dintre electori, cu 4% mai mult decât în primul tur. În trei din cele patru exit-poll-uri care au prezentat rezultatele la ieşirea de la urne, candidatul PSD, Mircea Geoană, era indicat ca fiind câştigătorul alegerilor. Deşi toate studiile sociologice îl anunţau ca perdant, Traian Băsescu se declara, aseară, cu minute bune înainte de închiderea secţiilor de votare, câştigător în Modrogani, la sediul central al PD-L, bazându-se pe „numărătoarea paralelă” a partidului său de suflet...

Alegătorii s-au mobilizat, ieri, pentru a alege preşedintele pentru următorii cinci ani. Faţă de alegerile prezidenţiale din 2004, în turul doi de scrutin, participarea la vot, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, a fost mult mai mare. Încă de la primele ore ale dimineţii, românii au ieşit în număr mare la vot, luând cu asalt secţiile de votare. În primele ore ale votării, la nivel naţional se înregistra, potrivit Biroului Electoral Central, o prezenţă de 7,52%, cu mai bine de un procent faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale. Spiritul civic a fost trezit şi în cazul constănţenilor, care au participat în număr mare la vot. De fapt, la scrutinul de duminică se poate spune că, la nivelul judeţului Constanţa, potrivit Biroului Electoral Judeţean, s-a înregistrat o prezenţă record de votanţi, procentul înregistrat la ora 21.00 fiind de 61,66%, Constanţa clasându-se pe locul 10 în topul judeţelor. În ceea ce priveşte secţiile speciale din judeţul Constanţa, la ora 21.00, în cele 72 de secţii speciale votaseră 17.420 de persoane, cu 6.000 de persoane mai mult decât în primul tur, din 22 noiembrie. Şi la nivel naţional s-a înregistrat o prezenţă însemnată la vot. Dacă, în 2004, în turul doi de scrutin se înregistra o prezenţă mai scăzută la vot decât în primul tur, în 2009, prezenţa la vot în cel de-al doilea tur a fost mai mare decât în primul tur cu aproximativ patru procente, înregistrându-se un procent de 56,99%. În ceea ce priveşte secţiile speciale la nivel naţional, la ora 21.00 votaseră în cele 3.359 de secţii speciale, 617.135 de alegători. Cei doi candidaţi din turul doi de scrutin au aşteptat primele exit-poll-uri prezentate de cele patru institute de sondare a opiniei publice. Potrivit datelor furnizate de cele patru institute, la ora 21.00, când s-au închis urnele, situaţia se prezenta astfel. INSOMAR: Mircea Geoană - 51,2%, Traian Băsescu - 48,8%, CCSB: Mircea Geoană - 51 %, Traian Băsescu - 49 %, CSOP: Mircea Geoană - 49,6%, Traian Băsescu - 50,4%, CURS: Mircea Geoană - 50,7%, Traian Băsescu - 49,3%.

În judeţul Constanţa, centralizarea voturilor din toate secţiile de votare a arătat următorul rezultat: Traian Băsescu - 53,66 % (204.193 voturi) şi Mircea Geoană - 46,34 % (176.343 voturi).

Candidatul PSD Mircea Geoană a declarat, duminică seară, după ce exit-poll-urile l-au dat câştigător în cursa pentru Cotroceni, că e o noapte frumoasă pentru democraţie, că e o victorie muncită, e şi victoria lui Crin Antonescu în aceeaşi măsură, mulţumind şi liberalilor. “Victoria noastră e victoria normalităţii, e victoria tuturor cetăţenilor României care îşi doresc o viaţă mai bună. Vreau să mulţumesc celui care a condus România în ultimii cinci ani, Traian Băsescu. Sunt convins că va avea puterea de a depăşi acest moment de amărăciune personală pentru un transfer democratic de putere”, a declarat Geoană. La sediul PD-L, celălalt candidat, încă preşedinte în funcţie, Traian Băsescu, se considera victorios. “Vă asigur că şi de această dată, ca şi în 2004, puteţi avea deplină încredere în ceea ce vă spun: am câştigat!”, a declarat Băsescu. Prin urmare, circul lui Băsescu continuă.

Amănunte în paginile „Alegeri“



12