„Geograful Dobrogei”, Constantin Brătescu, comemorat la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Geograful Dobrogei”, Constantin Brătescu, comemorat la Biblioteca Judeţeană

Cultură 22 Octombrie 2009 / 00:00 1138 accesări

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” comemorează personalitatea lui Constantin Brătescu, „geograful Dobrogei”, de la a cărui trecere în nefiinţă se împlinesc, mîine, 65 de ani. Constantin Brătescu a văzut lumina zilei la data de 30 septembrie 1882, în satul Cîşla, o mică localitate din judeţul Tulcea. După studii secundare la Tulcea, în anul 1901, tînărul Brătescu figurează printre studenţii Facultăţii de litere a Universităţii Bucureşti, dar, atras de cursurile profesorului Simion Mehedinţi, se dedică geografiei, pentru ca în 1906, să devină licenţiat în geografie, la Universitatea din Bucureşti. „Putem afirma, fără teamă de eroare, că de la Herodot, părintele istoriei, geografiei şi etnografiei, nimeni nu a privit cu mai mult interes şi cu mai multă înţelegere ţinuturile Dunării de Jos decît geograful şi etnograful Constantin Brătescu”, preciza Simion Mehedinţi.

Constantin Brătescu a lucrat ca bibliotecar la Secţia de Geografie a Universităţii din Bucureşti, dar şi ca asistent al profesorului Simion Mehedinţi, la catedra de geografie. După studii de specializare la universităţile din Leipzig şi Berlin, se întoarce în ţară şi preia catedra de geografie a Şcolii Normale din Constanţa, care, în prezent, este transformată în colegiu şi îi poartă numele, ca o dovadă că geograful şi pedagogul Constantin Brătescu a însemnat cu adevărat ceva pentru multele generaţii de elevi pe care le-a pregătit. „Paralel cu activitatea didactică, Constantin Brătescu publică în principalele reviste locale poezii, recenzii, traduceri. De asemenea, împreună cu numismatul Constantin Moisil, pune bazele revistei Arhiva Dobrogei, iar alături de prietenul său, avocatul şi publicistul Ioan N. Roman, întemeiază revista Analele Dobrogei. Ulterior, Constantin Brătescu este numit profesor la catedra de geografie a Facultăţii de Ştiinţe din Cernăuţi, iar în 1930, este ales decan al acestei facultăţi. În 1935 este primit în Academia de ştiinţe din România şi trei ani mai tîrziu, i se încredinţează conducerea Secţiei de Geografie în cadrul Universităţii Bucureşti”, precizează Gelu Culicea, şef de secţie la Biblioteca Judeţeană Constanţa.

Valoarea cursurilor de geografie generală, de geomorfologie comparată, studiile ştiinţifice, notele, culegerile de folclor şi încercările literare semnate de Constantin Brătescu sînt unanim recunoscute de către specialişti.



12